Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Noteiktas izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa likmēs 2019.gadā un atvieglojumu saņemšanā

2018-07-19

Siguldas novada pašvaldības dome apstiprinājusi grozījumus saistošajos noteikumos „Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Siguldas novadā”, kuros galvenās izmaiņas skars dzīvokļu īpašumus un dzīvojamās mājas, kurās uz 2019.gada 1.janvāri nebūs deklarēta neviena pilngadīga persona. Nekustamā īpašuma nodokļa likme šādiem īpašumiem pieaugs un līdzšinējo 0,2–0,6% vietā tiks piemērota paaugstināta likme 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības.

No nākamā gada sākuma nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā piemēros dzīvojamām mājām un telpu grupām, kuru lietošanas veids ir dzīvošana. Dati par deklarētajām personām šajos objektos tiks fiksēti uz 2019.gada 1.janvāri plkst.0.00, tādēļ iedzīvotājiem, kuri vēlas sakārtot ar dzīvesvietas deklarēšanu saistītos jautājumus, savos īpašumos jāpiedeklarējas līdz šā gada beigām. Izņēmumi attiecībā uz paaugstinātās likmes piemērošanu tiek pieļauti jaunbūvēm, ja tām būs derīga būvatļauja, savukārt dārza mājām un vasarnīcām ar kopējo platību lielāku par 40 kvadrātmetriem likme šādā gadījumā pieaugs uz 0,6% no kadastrālās vērtības.

Lai motivētu iedzīvotājus sakārtot savus nekustamos īpašumus, papildus ar grozījumiem paredzēta iespēja samazināt nekustamā īpašuma nodokļa likmi par 0,5% tām vidi degradējošām būvēm, kurās tiek veikti uzlabošanas darbi un šo darbu rezultātā būves ārējā izskata izmaiņas ir vizuāli pamanāmas.

Līdztekus atsevišķiem precizējumiem šobrīd spēkā esošajā regulējumā ar jaunu atvieglojumu papildināti saistošie noteikumi „Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā”, paredzot atvieglojumu 50% apmērā saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem ir reģistrēts sociālā uzņēmuma statuss, par sociālās uzņēmējdarbības nodrošināšanai izmantojamo nekustamo īpašumu.

Atgādinām, ka novada iedzīvotājiem un uzņēmējiem pieejamas nekustamā īpašuma nodokļa atlaides līdz pat 90% apmērā. Atlaižu apmēru nosaka saistošie noteikumi „Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā”, un tās tiek piemērotas vairākām iedzīvotāju grupām, tai skaitā daudzbērnu ģimenēm, trūcīgām un maznodrošinātām personām. Atvieglojumi tiek piemēroti arī siltināto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kas pārbūvētas vai atjaunotas iepriekšējos gados, iedzīvotājiem. Tāpat nekustamā īpašuma nodokļa atlaides pieejamas novada uzņēmējiem, kuri iepriekšējā taksācijas gadā ir izveidojuši jaunas darbavietas. Plašāka informācija par šīm un citām pieejamajām nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm pieejama šeit. 2017.gadā nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi tika piešķirti 79 165,98 eiro apmērā.

Deklarēt dzīvesvietu iedzīvotāji var:

  • bez maksas portālā www.latvija.lv;
  • Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā vai klientu apkalpošanas vietās pagastu pārvaldēs, maksājot valsts nodevu 4,27 eiro.

Atgādinām, ka likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 3.panta pirmā daļa paredz, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim.

Kopumā pašvaldības administratīvajā teritorijā ir 6624 zemes un būvju īpašumi, 3764 dzīvokļu īpašumi un 8338 nodokļu maksātāji.

Papildu informācija par nekustamā īpašuma nodokļiem un piemērojamām atlaidēm pieejama, zvanot uz tālruņa numuru 67385830.