Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pašvaldība pilnveidos drošu gājēju un velobraucēju pārvietošanos pilsētvidē

2019-09-11

Ņemot vērā statistikas datus, Siguldas novadā šobrīd ir Latvijā augstākais velosatiksmes infrastruktūras īpatsvars uz 1000 iedzīvotājiem – 2,7 kilometri, un Siguldas novada pašvaldība tuvākajam plānošanas periodam uzstādījusi vairākus mērķus viedās pilsētas koncepta attīstībā.

Saskaņā ar tematiskā plānojuma pamatnostādnēm plānots turpināt palielināt veloceļu garumu un izveidot vienotu veloinfrastruktūras tīklu, kā arī padarīt pilsētas centru par drošāku, klusāku un tīrāku zonu, kurā ielu telpa prioritāri tiek izmantota iedzīvotājiem nevis automašīnām. Tāpat, ņemot vērā satiksmes drošības un plānošanas ekspertu ieteikumus, Siguldas centrā plānots noteikt zonu, kurā braukšanas ātrums nevarēs pārsniegt 30 kilometrus stundā.

Saskaņā ar jūlijā apstiprināto Siguldas identitāti veidojošo tematisko plānojumu, kura mērķis ir veidot patīkamāku un drošāku pilsētvidi visiem satiksmes dalībniekiem, īpaši mazāk aizsargātajiem (gājējiem un velobraucējiem), izbūvētas Doņu un Meldru ielas, kurās realizēti jaunie satiksmes plānošanas principi ar satiksmes mierināšanas paņēmieniem – regulāriem brauktuves sašaurinājumiem, kas ir kā papildu atgādinājums transporta līdzekļu vadītājiem ievērot dzīvojamās zonās pieļaujamo ātrumu. Ielu sašaurinājumu zonās tiks veidoti apstādījumi, kas palielinās zaļās zonas īpatsvaru dzīvojamajā kvartālā kopumā. Lai ielu padarītu ērtāku gājējiem, māmiņām ar mazuļiem un velobraucējiem, ielas segumam izmantots minifāzes betona bruģakmeņu segums, kas nodrošina pietiekami gludu ielas virsmu.

Jāatzīmē, ka pašvaldība izsludinājusi iepirkuma procedūru velojoslu un atbilstošu norāžu zīmju izvietošanai ne tikai Rīgas un Pulkveža Brieža ielās, bet arī citās ielās, veicinot jaunu velozonu izveidi un savienojot vienotā velotīklā abas pilsētas puses, kuras pārdala valsts galvenais autoceļš A2 un dzelzceļa līnija. Tāpat plānots pārveidot Pils ielas satiksmes organizācijas modeli, transporta kustībā priekšroku dodot velobraucējiem.

Sadarbībā ar VAS „Latvijas valsts ceļi” ir sagatavots projekts valsts autoceļa P8 posma no Turaidas līdz Siguldai pārbūvei, kurā paredzēts izveidot apvienotu gājēju un velobraucēju ceļu Gaujas senielejas nogāzēs un atdalītas joslas posmā starp tām. Šo projektu realizējot, tiks panākta viena no valstī nozīmīgākās tūrisma artērijas satiksmes infrastruktūras uzlabošana, ņemot vērā intensīvo tūristu plūsmu šajā posmā.

Domājot par to velobraucēju ērtībām, kuri uz darbu dodas ar autobusu vai vilcienu, saskaņā ar Siguldas identitāti veidojošo tematisko plānojumu perspektīvā nākotnē Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā plānots izveidot velonovietni zem jumta ar augstajiem statīviem līdz pat 60 velosipēdiem.

Viedo pilsētu koncepts un videi draudzīgu pārvietošanās līdzekļu izmantošana ir arī šā gada Eiropas Mobilitātes nedēļas idejas pamatā, ko Latvijā organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Mobilitātes nedēļa Latvijā un visā Eiropā norisināsies no 16. līdz 22. septembrim ar mērķi veicināt sabiedrības informētību par pozitīvo ietekmi, vairāk pārvietojoties ar velosipēdu un kājām, kā arī viedo pilsētu attīstību.

Atgādinām, ka pērn Eiropas Mobilitātes nedēļas nacionālajā konkursā piedalījās 27 pašvaldības, uzņēmumi un organizācijas, bet Eiropas līmeņa konkursam tika virzītas divas, tostarp Siguldas novada pašvaldība.