Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Lauksaimnieki aicināti atbildīgi izmantot augu aizsardzības līdzekļus

2020-05-25

Atsākoties veģetācijas sezonai, daudzos laukos, kur audzē kultūraugus, tiek lietoti arī augu aizsardzības līdzekļi. Siguldas novada pašvaldības Teritorijas attīstības pārvaldes speciālisti atgādina, ka augu aizsardzības līdzekļus (AAL) atļauts lietot tikai tam mērķim un pret tiem kaitīgajiem organismiem, kas minēti konkrētā līdzekļa marķējumā, nepārsniedzot norādīto devu, kā arī ievērojot citas marķējumā norādītās prasības.

Augu aizsardzības līdzekļu lietotājs augus drīkst apsmidzināt, ja vēja ātrums nepārsniedz četrus metrus sekundē. Ja smidzinātājs ir aprīkots ar rūpnieciski komplektētām palīgierīcēm, kas mazina vēja ietekmi uz smidzinājumu, nodrošinot smidzinājuma nokļūšanu tikai uz paredzētās apstrādājamās virsmas, augus drīkst apsmidzināt tad, ja vēja ātrums nepārsniedz astoņus metrus sekundē.

Ja tiek lietots tāds augu aizsardzības līdzeklis, kura marķējumā ir norāde “Toksisks bitēm” vai ķīmiskās vielas iedarbības raksturojums “R57”, tad šī līdzekļa lietotājam trīs dienas pirms sējumu vai stādījumu apstrādes jābrīdina tie bišu saimju īpašnieki, kuru bišu dravas vai stropi atrodas divu kilometru rādiusā no apstrādājamās vietas un kuru bišu saimes ir reģistrētas normatīvajos aktos par dzīvnieku, ganāmpulku un novietņu reģistrēšanu un dzīvnieku apzīmēšanu noteiktajā kārtībā. AAL lietotājam norādītās drošības prasības bitēm un citiem apputeksnētājiem jāievēro arī tad, ja marķējumā ir standartfrāze “Spe8” vai citas norādes par bišu un citu apputeksnētāju aizsardzību.

Teritorijās, ko izmanto plaša sabiedrības daļa vai arī mazāk aizsargātas iedzīvotāju grupas (piemēram, parkā, sporta laukumā, atpūtas vietā, skolu teritorijā, slimnīcu teritorijā), augu aizsardzības līdzekļus atļauts lietot tikai tad, ja citādi nav iespējams ierobežot augiem kaitīgo organismu izplatību un lietošanas instrukcijā ir atļauts šāds konkrētā līdzekļa lietojums.

Iedzīvotājiem nevajadzētu satraukties tad, ja tiek lietoti tādi augu aizsardzības līdzekļi, kuru lietošanai nav noteikti ierobežojumi bišu un citu apputeksnētāju drošībai, vai papildmēslojums.

Uzmanība jāpievērš situācijās, ja tuvumā atrodas ziedoša rapša vai jebkādas citas ziedošas kultūras, kuros drīkst lietot insekticīdus tikai no plkst. 22.00 līdz 5.00, kā arī tad, ja smidzināšana notiek virszemes ūdens objektu tuvumā, jo 10 metru platā joslā lietot ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus ir aizliegts.

Lai iegūtu informāciju par to, kāds augu aizsardzības līdzeklis tiek lietots konkrētajā laukā, vispirms jāvēršas pie augu aizsardzības līdzekļu lietotāja – lauksaimnieka vai traktorista. Ja nevar iegūt informāciju par to, kas tiek smidzināts, tad jāvēršas Valsts augu aizsardzības dienestā.

Ja ir aizdomas par pārkāpumiem, kas var nodarīt kaitējumu cilvēku veselībai un dabai, tai skaitā bitēm un zivju resursiem, tad par to nekavējoties ir jāziņo Valsts augu aizsardzības dienesta tuvākajai reģionālajai nodaļai (kontaktinformācija apskatāma šeit) vai jāziņo, zvanot uz uzticības tālruni 67550944.