Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Par energoefektīvākajām ēkām Latvijā atzītas arī divas ēkas Siguldā

2020-09-25

24. septembrī noslēdzās Ekonomikas ministrijas rīkotais konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020”. Nominācijā “Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā 2020” 2. vietu ieguva kultūras centrs “Siguldas devons”, savukārt nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020” 2. vietu saņēma atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Siguldā, Pulkveža Brieža ielā 24. Kopumā konkursam tika iesniegti 33 pieteikumi. Vislielākais pieteikumu skaits – 23 pieteikumi – bija nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020”, nominācijā “Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā 2020” tika iesniegti pieci pieteikumi.

Kultūras centrs “Siguldas devons” ekspluatācijā nodots 1962. gadā un atjaunots 2019. gadā. Piecstāvu ēkas kopējā platība ir 3268 kvadrātmetri. Pēc atjaunošanas darbiem kultūras centrs ir kļuvis par zema enerģijas patēriņa ēku. Tas aprīkots ar vadības sistēmu, kas automātiski regulē un vada ventilācijas, apkures, apgaismojuma un kondicionēšanas iekārtas. Šāda sistēma aukstuma staciju, siltummezglu un ventilācijas agregātus regulē atbilstoši nepieciešamībai, ievērojami palielinot ēkas energoefektivitāti. Ēkai ir lokālā siltumapgāde ar apkures katlu, siltumsūkni un saules kolektoru apkures atbalstam. Ir vienotā siltumenerģijas uzskaite siltuma mezglā kopā apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Karstā ūdens sagatavošana notiek lokāli – ar saules kolektoriem un siltumsūkni. Karstā ūdens temperatūru regulē, piemērojoties apstākļiem un atkarībā no ēkas lietošanas veida. Saskaņā ar pagaidu energosertifikātu ēkai piešķirta A klase, kopējais enerģijas patēriņš ir 53,34 kWh/m2 gadā.

Savukārt daudzdzīvokļu māja Pulkveža Brieža ielā 24, Siguldā, ekspluatācijā nodota 1979. gadā, renovēta – 2018. gadā. Tā ir četrstāvu ēka ar 52 dzīvokļiem. Ēkā ir siltinātas ķieģeļu ārsienas, bēniņu pārsegums, kā arī pagraba/grīdas pārseguma dzelzsbetona paneļi. Renovācijas darbu laikā ir mainītas durvis un logi. Ēkā ir centralizēta siltumapgāde. Siltuma regulēšana notiek atkarībā no āra gaisa temperatūras un individuāli ar termoregulatoriem. Ir vienotā uzskaite siltuma mezglā kopā apkurei un karstā ūdens sagatavošanai, ir ultraskaņas skaitītāji. Tiek veikta individuālā siltumenerģijas uzskaite ar alokatoriem. Ir centralizētā karstā ūdens sagatavošana siltuma mezglā, kur tiek regulēta karstā ūdens temperatūra. Tiek veidota atsevišķa uzskaite karstā ūdens sagatavošanai. Ierīkota dabiskās pieplūdes un dabiskās nosūces ventilācija. Izveidota energoefektīva teritorijas un telpu apgaisme, uzstādīta apgaismes regulēšana – taimeri, kustības un klātbūtnes sensori – un dūmu detektori. Saskaņā ar ēkas pagaidu energosertifikātu mājas kopējais enerģijas patēriņa vērtējums ir 75,91 kWh/m2 gadā. Ēkas atjaunošanai tika piesaistīts Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums.

Konkursu “Energoefektīvākā ēka Latvijā” organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu “Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Konkursa mērķis ir veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā un veicinot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, telpu mikroklimatu, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu, arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.