Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sākusies sabiedrības balsošana par kultūras projektiem Vidzemē

2021-04-15

Līdz 25. aprīlim novadniekiem ir iespēja paust atbalstu par kādu no konkursā “Vidzemes kultūras programma 2021” iesniegtajiem projektiem. Konkursā iesniegti arī vairāki projekti no Siguldas novada – Siguldas Jaunās pils atklāšanas diena, Gaujas plostnieku un koku pludinātāju amata prasmju atdzimšana, Latvijas keramikas asociācijas izstāde “Siguldas devonā”, Siguldas novada Kultūras centra projekts “Latvju raksti. Citādība” un citi projekti. Balsot iespējams Vidzemes plānošanas reģiona tīmekļa vietnē www.balso.vidzeme.lv, kur ir publicēti arī visu šogad konkursam iesniegto kultūras iniciatīvu projektu apraksti.

 

Konkursam pieteiktie projekti, kuru norise plānota Siguldas novadā:

  • Siguldas Jaunās pils atklāšanas dienā ar augstvērtīgu muzikālo piedāvājumu plānots iepazīstināt sabiedrību ar atjaunotajām pils telpām un topošo kultūras un izglītības piedāvājumu jaunajā kultūrtelpā. Lai radītu svētku un neaizmirstamības sajūtu klātienes vai attālinātiem klausītājiem un vērotājiem, plānots pieaicināt Latvijas labākos mūziķus un tehniskos darbiniekus. Programmā paredzēts Jāņa Šipkēvica (Shipsea) un domubiedru koncerts – performance lielajā pils zālē, kā arī akadēmiskās mūzikas pārstāvju solo uzstāšanās programmas dažādās pils lokācijās, kas tiktu translēta arī tiešraidē sociālo mediju platformās un iemūžināta video formātā, tādējādi dodot iespēju atklāšanas svētkus piedzīvot plašākai auditorijai ilgtermiņā.
  • Popularizējot Gaujas koku pludinātāju kultūrvēsturisko mantojumu, projekta “Gaujas plostnieku un koku pludinātāju amata prasmju atdzimšana” gaitā paredzēts izveidot interaktīvu ekspozīciju ar 3 informācijas stendiem, Gaujas plostnieku un koku pludinātāju prasmju apguves laukumiem, objektiem “Laiva” un “Ūdenstilpne”. Stendi “Ķeksis – plostnieku un koku pludinātāju galvenais darbarīks”, “Gaujas koku pludinātāju laiva” un “Plosta maketa veidošana” iepazīstinās ar tradicionālajām amata prasmēm. Prasmju apguves laukumos būs iespējas senās iemaņas izmēģināt arī praktiskā darbībā. Projekts ir plašāka projekta “Autentiska Gaujas plosta izveide un ekspozīcijas ierīkošana par plostiem un baļķiem Gaujā, kā arī par Gaujas plostniekiem” interaktīva daļa.
  • Siguldas novada Kultūras centra projekts “Latvju raksti. Citādība” ir iniciatīva radīt jaunu, tautas lietišķās mākslas studiju meistariem visā Latvijā veltītu pasākumu kopumu, kas sastāv no 2 daļām – izglītojošiem semināriem 2021. gada pavasarī un tekstiliju ansamblim veltītas izstādes, uz kuru darbu pieteikšana notiks līdz 2021. gada nogalei. Žūrijas ieskatā interesantāko darbu izstāde kultūras centrā “Siguldas devons” tiks realizēta 2022. gada februārī.
  • Latvijas keramikas asociācijas projekts “Latvijas keramikas asociācijas izstāde “Siguldas devonā”” paredz attīstīt un veicināt dialogu un sadarbību starp keramikas jomas dažādajiem dalībniekiem, kā arī popularizēt keramiku kā amatniecības, dizaina un mākslas izpausmes iespēju, no 4. jūnija līdz 11. jūlijam rīkojot Latvijas keramikas asociācijas izstādi kultūras centrā “Siguldas devons”. Plānots, ka izstādē piedalīsies vismaz 40 asociācijas biedri, katrs piedāvājot apskatei vienu vai divus keramikas darbus vai darbu grupas, kopumā eksponējot līdz 50 mākslas darbiem.
  • Projekta “Rīgas Saksofonu kvarteta meistarklases un koncerti Siguldas un Smiltenes mūzikas skolās” ideja ir tieši uzrunāt Siguldas, Smiltenes un šīm pilsētām apkārtējo reģionu mūzikas skolu audzēkņus – potenciālos jaunos mūziķus, iesaistot viņus kopējā muzicēšanā. Projekta organizētājs ir Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskola.
  • Pilnīgi jaunas mūzikas programmas “Vidzemes dziesma”, kas veidota no latviešu komponistu mūzikas oriģinālās aranžijās, laikā ir plānots organizēt trīs bezmaksas koncertus bērnu un jauniešu auditorijai, ietverot tajos arī sarunu ar klausītājiem. Viens no koncertiem plānots arī Siguldas Mākslu skolā “Baltais flīģelis”.
  • Projekts “Vienoti radīšanā” ir mākslas projekts latviešiem, lietuviešiem un igauņiem, kurā satiksies rakstnieki, vizuālie mākslinieki un mūziķi, lai kopīgi radītu jaunu projektu, kas tiks prezentēts sabiedrībai izstādes vai citā nepieciešamajā formātā. Projekta norise plānota Zaļās Villas kvartālā un “Kafijas Garāžā”.

Konkursā iesniegti arī vairāki projektu pieteikumi apkārtējos novados – “Mākslinieku plenēri un simpoziji Mālpilī (2003–2020)”, “Melnbaltā Mālpils”, “Ziedoņa muzeja programma ārpus darba laika “Ne-Darba laiks”” un citi.

Balsot var ikviens iedzīvotājs no 16 gadu vecuma. Katram ir iespēja nobalsot par trim dažādiem projektiem. Ar balsošanas rezultātiem tiks iepazīstināta programmas ekspertu komisija un lēmumu par projektu atbilstību programmai, kā arī finansējuma piešķiršanu, pieņems Valsts kultūrkapitāla fonds saskaņā ar ekspertu komisijas sagatavoto ieteikumu.

Kopumā Vidzemes plānošanas reģionā balsošanai nodoti 172 projektu pieteikumi, kuru kopējā summa ir 713 662,52 eiro. Konkursā tiks sadalīts finansējums 141 000 eiro apmērā.