Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Aicina pieteikties dalībai latviešu jauno mūziķu meistarkursos

2021-04-19

Līdz 30. maijam izsludināta pieteikšanās dalībai XIV Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos “Mūzikas interpretācija mūsdienās”, kas no 14. līdz 23. jūlijam noritēs digitāli. Dalībai kursos aicināti pieteikties Latvijas un ārvalstu mūzikas mācību iestāžu vidējā un augstākā apguves posma audzēkņi un studenti, jaunie komponisti, atskaņotājmākslinieki un jaunie mūzikas skolotāji.

Šogad, ievērojot valstī un pasaulē noteiktos epidemioloģiskos nosacījumus un ceļošanas ierobežojumus, robežas tiks šķērsotas virtuāli, savienojot ilggadīgo mācībspēku profesionalitāti un zināšanas un dodot iespējas plašai Latvijas jauniešu saziņai ar mūzikas nozares profesionāļiem. Meistarkursos ar savu pieredzi dalīsies lektori un mācībspēki no Latvijas – Agnese Egliņa, Guntars Freibergs, Antra Jankava, Dita Krenberga, Ēriks Kiršfelds, Guntis Kuzma, Andrejs Osokins, Inga Šļubovska-Kancēviča, Paula Šūmane, Reinis Zariņš; no ASV – Pauls Berkolds, Ilona Kudiņa; no Austrālijas – Jānis Laurs; no Grieķijas – Dimitris Maronidis, Gundega Šmite un no Vācijas – Andra Dārziņa. Galvenās lekcijas pasniegs muzikologs Boriss Avramecs un pianiste Diāna Zandberga. Meistarkursu mērķis ir latviešu jauno mūziķu profesionālās meistarības pilnveide.

Meistarkursu pirmsākumi meklējami trīs Starptautiskajās latviešu jauno mūziķu nometnēs Kanādā. Kopš 1994. gada Latvijā ir organizētas 13 šādas nometnes, kas laika gaitā ar savu augsto profesionālo līmeni ieguvušas meistarkursu statusu. Meistarkursu unikalitāti un nepieciešamību raksturo iespēja topošajiem akadēmiskās mūzikas atskaņotājmāksliniekiem un pedagogiem – potenciālajiem augstāko mūzikas un mūzikas pedagoģijas augstskolu studentiem – iepazīties ar augstāko mūzikas mācību iestāžu piedāvātajām izglītības programmu iespējām un to docētājiem. Meistarkursi ir ieņēmuši nozīmīgu vietu latviešu mūzikas dzīvē Latvijā, tie ir veicinājuši sadarbību vispasaules latviešu profesionālo un topošo jauno mūziķu starpā, kā arī viņu zināšanas par latviešu mūziku un māksliniekiem.

XIV Starptautiskos latviešu jauno mūziķu meistarkursos plānots rīkot 50–70 meistarklases, lekcijas/meistarklases komponistiem un mūzikas pedagogiem, lekcijas, kā arī atklāšanas un noslēguma koncertus tiešsaistē. Šajos meistarkursos liela uzmanība tiks pievērsta dažādu mūzikas stilu skaņdarbu interpretācijai. Meistarkursu vadītāju tiešsaistes meistarklases flautas, klarnetes, klavieres, sitamo instrumentu, vijoles, alta, čella un vokālajās specialitātēs dos iespēju jauniem mūziķiem attīstīt un pilnveidot dažādu stilu mūzikas interpretācijas iemaņas un prasmes. Tiešsaistes koncertos (atklāšanas un noslēguma) meistarkursu dalībniekiem un visiem interesentiem būs iespēja dzirdēt Pētera Vaska, Imanta Zemzara un citu jubilāru opusus. XIV Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu vadītāju un viesu tiešsaistes noslēguma koncertā “Romantiskās un laikmetīgās mūzikas interpretācija mūsdienās” profesora Venta Zilberta vadībā piedalīsies 16 atskaņotājmākslinieki.

Kompozīcijas semināros, kurus vadīs pazīstami Latvijas un ārvalstu kompozīcijas meistari Gundega Šmite un Dimitris Maronidis, iecerēts padziļināti izzināt skaņdarba un interpretācijas aspektus saistībā ar meistarkursu tēmu. Gundegas Šmites vadībā, jaunie komponisti tiks rosināti veidot skaņdarbus solo balsij, kas ietver grafisko notāciju, rakstiskās norādes izpildītājiem, mūsdienu vokālās mūzikas tehnikas, teātra elementus un citas nianses, kas paredz izpildītājas, mecosoprānes Helēnas Sorokinas aktīvu iesaistīšanos jaundarba tapšanā un ierakstīšanā, interpretācijai kļūstot par vienu no skaņdarba stūrakmeņiem. Kompozīcijas meistarkursu dalībniekiem būs iespēja apgūt elektroakustiskās mūzikas pamatus Dimitra Maronida vadībā.

Lekcijās/meistarklasēs ar Ilonu Kudiņu, flautas ansambļa dalībnieki pilnveidos zināšanas par jaunākajiem uzskatiem un virzieniem džeza mūzikas interpretācijas sfērā; tiks iestudēti un ierakstīti divi īsi džeza mūzikas skaņdarbi platformā Zoom. Lekcijās/meistarklasēs ar Paulu Berkoldu un Antru Jankavu dalībnieki pilnveidos zināšanas par jaunākajiem uzskatiem un virzieniem vokālās mūzikas pedagoģijas, kā arī interpretācijas sfērā – no baroka līdz laikmetīgās akadēmiskās mūzikas stiliem.

Meistarkursu vadītājs – Ventis Zilberts (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), mākslinieciskā vadītāja – Dace Aperāne (ASV), savukārt kursu nozaru vadītāji atskaņotājmākslā – Agnese Egliņa (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) un Ventis Zilberts (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), kompozīcijā un mūzikas teorijā – Gundega Šmite (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), mūzikas pedagoģijā – Dace Aperāne.

Meistarkursu programmu un lektoru sarakstu, pieteikšanās kārtību, kā arī citu papildu informāciju iespējams apskatīt tīmekļa vietnē www.baltaisfligelis.lv. Pieteikšanās notiek, aizpildot pieteikuma anketu, kas pieejama šeit.

Dalības maksa – 10 eiro par katru meistarklasi.

Projektu atbalsta Siguldas novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Amerikas latviešu apvienības Kultūras fonds no Aleksandra Okolo-Kulaka piemiņas fonda, Latviešu Fonds, Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonds, Latviskā Mantojuma fonds Bostonā, Latviešu kultūras biedrības TILTS “Mūzikas nometnes fonds” un citas latviešu organizācijas, kā arī atbalstītāji no ASV.

Informāciju sagatavoja:
Meistarkursu mākslinieciskā vadītāja
Dace Aperāne