Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pašvaldība sniedz būtisku atbalstu novadnieku ģimenēm, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērni

2021-04-29

Kopš 2013. gada Siguldas novadā darbojas pašvaldības izveidota atbalsta programma Siguldas novada ģimenēm, kurās tiek aprūpēti trīs un vairāk bērni, tai skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Atbalsta programma paredz šīm ģimenēm vairākus ieguvumus un atvieglojumus izglītības jomā, nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, bezmaksas sabiedrisko transportu, atlaižu programmu SIA “Siguldas Sporta serviss” sporta bāzēs, atlaides kultūras un sporta pasākumiem, kā arī citus atbalsta veidus. Šobrīd novada daudzbērnu ģimeņu atbalsta programmā ir 428 daudzbērnu ģimenes, un pašvaldība no budžeta līdzekļiem uz vienu ģimeni, kura izmanto visus piedāvātos atbalsta veidus, kopumā veido 1900 eiro lielu atbalstu gadā.

Atbalsts izglītībā

Atbalstot Daudzbērnu ģimeņu reģistrā iekļautās ģimenes, pašvaldība sniedz materiālu atbalstu, uzsākot skolas gaitas, 50 eiro vērtībā bērnam, kura pamata dzīvesvieta kopā ar abiem vecākiem deklarēta (uz kalendārā gada 1. janvāri plkst. 00.00) Siguldas novadā. Šis pabalsts attiecas arī uz tiem Siguldas novada teritorijā deklarētajiem bērniem, par kuru aprūpi īsteno viens vecāks, kura deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novads. Pabalsta apmēru daudzbērnu ģimene var saņemt par katru bērnu, kurš mācās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās vidējās izglītības, kā arī arodizglītības iestādē. Lai saņemtu pabalstu, Siguldas novada pašvaldībai jāiesniedz iesniegums, kas pieejams pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv – Statusa “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni” piešķiršana vai atjaunošana. 2020. gadā pašvaldības pabalstu mācību līdzekļu iegādei 50 eiro apmērā saņēma 749 bērni, kas kopumā ir 37 450 eiro no pašvaldības budžeta.

Tāpat novadā deklarēto daudzbērnu ģimeņu skolēni var saņemt 60% atlaidi profesionālās ievirzes izglītības programmām Siguldas Sporta skolā un Mākslu skolā “Baltais flīģelis”, savukārt 25% atlaidi – interešu izglītības programmām šajās skolās, ja bērns un vecāki ir deklarēti Siguldas novadā uz kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00.

Atlaide ēdināšanai izglītības iestādēs

Lai atvieglotu ģimeņu izdevumus par bērnu ēdināšanu bērnudārzos, visām novadā deklarētajām ģimenēm, kuru bērni apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes, pašvaldība piešķir 10% līdzmaksājumu. Savukārt līdz pat 75% līdzfinansējums ir pieejams tām Siguldas novada daudzbērnu reģistrā iekļautajām ģimenēm, kurās bērns apmeklē bērnudārzu vai skolas 5.–12. klasi (skolēniem no 1.–4. klasei tiek nodrošinātas brīvpusdienas 50% apmērā no valsts un 50% no pašvaldības budžeta):

  • 20% atlaide, ja skolas 5.–12. klasē vai bērnudārzā izglītību iegūst viens daudzbērnu ģimenes bērns;
  • 30% atlaide, ja skolas 5.–12. klasē vai bērnudārzā izglītību iegūst divi daudzbērnu ģimenes bērni;
  • 50% atlaide, ja skolas 5.–12. klasē vai bērnudārzā izglītību iegūst trīs daudzbērnu ģimenes bērni;
  • 75% atlaide, ja skolas 5.–12. klasē vai bērnudārzā izglītību iegūst četri un vairāk daudzbērnu ģimenes bērni.

Jāatzīmē, ka atlaide ēdināšanas pakalpojumam tiek piemērota arī deklarētajām ģimenēm, kuru bērni apmeklē privātos bērnudārzus Siguldā vai citā novadā. Plašāka informācija par pabalsta apmēriem un piešķiršanas kārtību apskatāma saistošajos noteikumos “Par materiālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā”.

Bezmaksas Siguldas ID karte un atlaides pakalpojumiem

Siguldas novadā deklarētie ģimeņu locekļi ar aktīvu daudzbērnu ģimenes statusu bez maksas var saņemtSiguldas novada iedzīvotāja ID karti. Uzrādot to, daudzbērnu ģimenēm pieejamas vairākas atlaides pakalpojumiem:

  • bezmaksas pārvietošanās ar Siguldas novada sabiedrisko transportu;
  • papildus Siguldas ID kartes atlaidei (10%) tiek piešķirta 10% atlaide Siguldas Sporta centra peldbaseina, Spēka zāles, Ūdens atrakciju un atpūtas parka apmeklējumam, kā arī ģimenes piedāvājumiem Ūdens atrakciju un atpūtas parkā;
  • atlaides līdz 40% pašvaldības organizētajos kultūras un sporta pasākumos. 2020. gadā, ņemot vērā kultūras notikumu ierobežojošos faktorus, biļetes ar daudzbērnu ģimenei pieejamo 40% atlaidi iegādājās 233 ģimenes, kas ir aptuveni 9% no kopējā iztirgoto biļešu apjoma pašvaldības organizētos pasākumos.

Daudzbērnu ģimenēm tiek piešķirtas atlaides arī Siguldas sporta bāzēs – Fischer Slēpošanas centrā 20% atlaide vasaras un ziemas inventāra nomai, kā arī ģimenes piedāvājumam ziemā – kameršļūkšanai. Savukārt Siguldas Pilsētās slēpošanas trasē – 20% atlaide ziemas inventāra nomai un braucienam ar pacēlāju (lielais un mazais slēpošanas kalns).

Nekustamā īpašuma nodokļa atlaides

Novadā deklarētām ģimenēm, kurās tiek aprūpēti trīs un vairāk bērni, iespēja saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides 50% apmērā par zemi, dzīvokli, dzīvojamo māju, dzīvojamo māju palīgēkām, garāžām. Savukārt nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi 70% apmērā var saņemt novadā deklarēta maznodrošināta daudzbērnu ģimene. Nekustamā īpašuma nodokļa atlaides tiek piemērotas tām daudzbērnu ģimenēm, kuras deklarētas Siguldas novadā uz kalendārā gada 1. janvāri plkst. 00.00.

Pabalsts jaundzimušajiem

Tāpat svarīgi atgādināt, ka visām Siguldas novada ģimenēm tiek izmaksāts vienreizējs bērna piedzimšanas pabalsts, ja abi vecāki vismaz gadu pirms mazuļa dzimšanas deklarējušies Siguldas novadā un mazuļa pirmā deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novads. Par vienu jaundzimušo pabalsta apmērs ir 320 eiro, par vienās dzemdībās dzimušiem diviem bērniem – 480 eiro par katru bērnu, savukārt par vienās dzemdībās dzimušiem trīs vai vairāk bērniem – 640 eiro par katru bērnu. Gadījumā, ja dzīvesvietu Siguldas novadā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas ir deklarējis tikai viens no jaundzimušā bērna vecākiem, pabalsta apmērs ir 160 eiro.