Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Šonedēļ Siguldas novadā: Mātes dienas pastaigas pilsētā un dabas takās un citi notikumi

2021-05-08

Šī nedēļas nogale nedaudz īsāka kā ierasts, taču iekrīt tieši Mātes dienā. Novadniekus un viesus aicinām doties pastaigās caur pavasara ziediem plaukstošu pilsētu un dabas takām. Svinot Mātes dienu, māmiņām ar bērnu ratiņiem iespēja doties Māmiņu maršrutā, kas veidots pa Siguldas pilsētas centru. Savukārt pavasara ziediem bagātākās vietas varēs atklāt, staigājot pa dabas taku maršrutiem. Pilsētas centrā Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā aicinām ikvienu ieskatīties koprades laboratoriju ekspozīcijās – šonedēļ Pilsētas laboratorijā izvietota folkloras kopas “Senleja” darbu izstāde, kur folkloras kopa dalās vērtību, atmiņu stāstos un apdzied tautasdziesmās krāšņo, daudzveidīgo Gaujas senieleju. Atpūtas baudītājiem šajā nedēļas nogalē vairākās Siguldas novada kafejnīcās un restorānos iespēja tvert pavasara mirkļus āra terasēs vai, pasūtot maltīti līdzņemšanai, baudīt laiku dabā.

Māmiņu maršrutā iekļautās apskates vietas ir viegli sasniedzamas, ceļā nav trepju vai augstu kalnu, tāpat arī pa ceļam esošajām ēdināšanas vietām ir viegli piekļūt ar bērnu ratiem. Maršrutā iekļautas vietas, kur pieejami bērnu pārtinamie galdiņi. Dodoties pa šo maršrutu, pieejami divi pastaigu loki:

  • lielais loks (19 kilometru garš), kurā var doties aptuveni četru stundu garā pastaigā nostāk no Siguldas centra, pie bobsleja un kamaniņu trases “Sigulda” baudīt skatu uz Gaujas senieleju, aplūkot Zaļās Villas kvartālu, Jāņa tirgu;
  • mazais loks (13 kilometru garš), un tas izstaigājams aptuveni trīs stundās. Šajā maršrutā var aplūkot skatu platformu pie Gaisa trošu vagoniņa, izbaudīt Siguldas pils kvartāla noskaņu, Paradīzes kalna burvību, Raiņa parku un citas skatu pieturvietas.

Jāatzīmē, ka maršrutā vairs nav apskatāma Tropu tauriņu māja pie Siguldas svētku laukuma – tā ir demontēta.
Bērnu pārtinamie galdi pieejami: viesnīcas “Sigulda” restorānā Pils ielā 6, bistro “Zaļumnieku piestātne” Pils ielā 9, Livonijas ordeņa Siguldas pilī Pils ielā 16, Siguldas dzelzceļa stacijā Ausekļa ielā 6, kā arī tirdzniecības centros – “Raibais suns” Vidzemes šosejā 16, “Šokolāde” Strēlnieku ielā 2, “Elvi” Vidus ielā 1 un Jāņa tirgū Krišjāņa Valdemāra ielā 2. Ņemot vērā Covid-19 ierobežojumus, pārtinamais galdiņš nav pieejams kultūras centrā “Siguldas devons”.
Ārpus Māmiņu maršruta un pilsētas centra māmiņas ar bērnu ratiņiem var doties arī pastaigā uz tādiem dabas objektiem kā Ķeizarskats, Raganu katls, kā arī līdz Gaujai pa dabas taku, kas sākas pie Gūtmaņalas Tūrisma informācijas centra stāvlaukuma. Plašāka informācija par maršrutiem Siguldas novadā un apkārtnē apskatāma šeit.

Koprades laboratorijās Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā apskatāmas interesantas un radošas ekspozīcijas.

  • Pilsētas laboratorijā apskatāma ekspozīcija – fotogrāfiju kolekcija, ko radījusi folkloras kopa “Senleja”. Izstādītajos darbos folkloras kopas dalībnieki ir iemūžinājuši katrs savu mīļāko vietu gleznainās Gaujas krastos un apkārtnē. Darbus papildina iedvesmoti un atmiņpilni audio stāsti par Gaujas senieleju, tās skaisto, vareno un pastāvīgo klātbūtni.
  • Dabas laboratorijā apskatāma meža fotogrāfiju kolekcija “Mežsss”, ko izveidojusi Elīna Bērziņa, uzņēmuma SIA “Typical” radītāja. Fotogrāfes Artas Jomas iemūžinātās fotogrāfijas kolekcijā “Mežsss” papildina Elīnas sajūtu rindiņas. Tās viņa atrod mežā. Elīnai mežs ir īpaša vieta: “Domājot par mežu es domāju par vectēvu, mūsu pastaigām mežā un viņa stāstiem, par mūsu sēņu medībām un ļaušanos dullumam. Mežs ir tīrs. Vieds. Atelpa.”
  • Nākotnes laboratorijā apskatāma ekspozīcija “Trešā acs”, kas caur fotogrāfijām aicina pievērst uzmanību tādām vietām Siguldā, kurām citi pilsētas iedzīvotāji un viesi var paskriet garām vai pat nenojaust par tādu esamību. Savu ikdienu un pilsētas elpu iemūžinājusi piecgadīgā Agape Ordonjeza (Ordoñez) Sundukova, kurai Sigulda ir tās cilvēki un daba, ko viņa iemūžinājusi arī savās fotogrāfijās. Savu pilsētas redzējumu atainojis arī karavīrs Tālivaldis Skuja, kurš sevi par siguldieti sauc jau 47 gadus. Dalībai ekspozīcijā Tālivaldi pamudinājusi viņa sieva Anda. Savukārt seniore Rita Apaļka atzīst, ka bija grūti izvēlēties objektus fotografēšanai, jo Siguldā ir daudz skaistu un nozīmīgu vietu, tomēr caur kameras aci iemūžinājusi savas mājas, dabasskatus un vietas, kas ir renovētas un turpina dzīvot un kalpot siguldiešiem.

Sagaidot Mātes dienu, Siguldas novada bibliotēka apskatāmas mākslinieces Annas Vaivares ilustrācijas. Izteiksmīgās un košās ilustrācijas, īpaši mammas tēls un viņas krāšņā kleita, radītas dzejnieces Ērikas Bērziņas grāmatai “Mammas dzejoļi”, kurā autore savos dzejoļos notvērusi katras ģimenes ikdienas mirkļus, radot prieku un vēlmi izbaudīt mazos ikdienas brīžus, kuri nereti paskrien garām. Papildu informācija apskatāma šeit.

Turaidas muzejrezervātā iespējams apskatīt brīvdabas izstādi “Turaidas Rozei – 420. Leģenda dzīvo”. Brīvdabas izstādes vadmotīvs ir Maijas – Turaidas Rozes tēls kā radošu meklējumu iedvesmas un apceres avots dažādos mākslas veidos: literatūrā (dzejā un prozā), teātrī, kino, glezniecībā, tēlniecībā, baletā, operā un citos mūzikas žanros. Ieejas maksa – ieejas biļete muzejrezervātā. Plašāka informācija aplūkojama šeit.

Svētdien, 9. maijā, plkst. 10.00 Siguldas Svētku laukumā novadniekiem notiks bezmaksas skriešanas nodarbība kopā ar treneri Kasparu Kārkliņu projekta “Esi vesels Siguldas novadā!” ietvaros. Uz nodarbību vietu skaits ir ierobežots; pieteikties nodarbībai iespējams, zvanot uz tālruņa numuru 25448860.

Foto: @laine.trankale

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.