Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks ieradīsies Siguldā

2021-05-10

Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE ietvaros izveidotais mobilais ganāmpulks šonedēļ sāks noganīšanas darbus Siguldas dabiskajās pļavās – Balonu pļavā, Melnajos krastos un Klauku līcī. Visas ganības šķērso gājēju takas, tāpēc Siguldas iedzīvotāji un viesi, kas dodas pa tām pastaigās, varēs sastapties arī ar mobilā ganāmpulka gotiņām – pļavu atjaunotājām.

Uz Melnajiem krastiem dosies 7 govis, kurām ganību laikā dzims teliņi. Balonu pļavā pretī Siguldas pilsētas pludmalei pie Gaujas uzturēsies 8 govis ar 3 teliņiem, bet pārējām mazuļi dzims ganībās. Ar viņām kopā būs arī bullis Bo. Savukārt Klauku līcī, Paradīzes un Gleznotājkalna pakājē, būs iespējams sastapt 10 teles ar bulli Asusu.

Klauku līcī mobilais ganāmpulks uzturēsies visu vasaru. Melno krastu pulciņš jūnija vidū pāries uz blakus pļavu pie Strēlnieku mājām abpus Lorupei. Lielākie ceļotāji būs mobilais ganāmpulks Balonu pļavā, jūnija vidū dodoties uz ganībām pie Egļupes ietekas Gaujā, vēlāk pārceļoties uz Roču rezervātu pie Zvārtes ieža un rudens atālā atgriežoties Balonu pļavā. Kopumā LDF mobilais ganāmpulks, kurā šobrīd ir vairāk nekā 110 Galovejas šķirnes liellopi, šovasar darbosies 20 teritorijās visā Latvijā.

Siguldas pļavās sastopami īpaši aizsargājami biotopi – Klauku līcī ir parkveida pļavas un ganības, Melnajos krastos sugām bagātas ganības, bet Balonu pļavā – sausi zālāji kaļķainās augsnēs un mēreni mitru pļavu un smiltāju zālāju mozaīka.

Siguldas iedzīvotāji un viesi aicināti droši šķērsot ganību teritoriju, ievērojot drošības noteikumus:

  • ganību teritorijā var iekļūt pa gājēju vārtiņiem. Vārtiņus aiz sevis vienmēr jāaizver;
  • šķērsojot ganību teritoriju ar suni, tas jātur pavadā;
  • teritorija, kurā uzturas lopi, ir norobežota ar elektrisko ganu. Iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgiem, esot aploka tuvumā, un sargāt sevi un bērnus;
  • iedzīvotājiem jāturas drošā attālumā no lopiem, nemēģiniet tos noglaudīt, nebarojiet un nekaitiniet tos;
  • izturaties saudzīgi pret aplokiem un ganību infrastruktūru!

Ja ievērojat kādas problēmas ganībās, redzat bojātu aploku vai rodas kādas neskaidrības, aicinām sazināties ar Latvijas Dabas fonda pārstāvjiem, zvanot uz tālruņa numuru 29119612 vai 67830999, kā arī rakstot uz e-pasta adresi ldf@ldf.lv.

Mobilais ganāmpulks izveidots LDF īstenotā projekta “GrassLIFE: Zālāju atjaunošana un to dažādas izmantošanas veicināšana” ietvaros. GrassLIFE ir Eiropas Savienības LIFE programmas un Latvijas Vides aizsardzības fonda līdzfinansēts projekts, ko īsteno Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Vides Risinājumu institūtu un 12 zemnieku saimniecībām visā Latvijā. Plašāka informācija par projektu apskatāma tīmekļa vietnē www.grasslife.lv.