Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Līdz 26. maijam koprades laboratorijās skatāmas četras dažādas ekspozīcijas

2022-05-12

Maija ekspozīcijas Siguldas dzelzceļa stacijas laukuma koprades laboratorijās stāsta par piedzīvoto, izsapņoto un par savu sakņu izzināšanu, radot ko jaunu. Tur četras ekspozīcijas iepazīstina ar radošo novadnieku veikumu – mākslinieces Zandas Pučes instalāciju “Pārceltuve” par godu viņas un fotogrāfa Armanda Andžes grāmatai “Aa fluvius. Zudušo upi meklējot”, Siguldas novada etnogrāfiskajam tautastērpam veltītu ekspozīciju, par iedvesmas un izziņu avotu ņemot Siguldas Valsts ģimnāzijas audzēknes Adelīnas Andersones zinātniski pētniecisko darbu, Laurenču sākumskolas skolēnu Oskara Vaišļas un Dominika Kleina grāmatas “Oskara un Dominika lielais ceļojums” ekspozīciju un Siguldas pilsētas vidusskolas 1. klašu audzēkņu radīto tautisko svārku rakstu izstādi.

Māksliniece, siguldiete Zanda Puče 12. maijā Rīgā atklāja savu un Armanda Andžes veidoto grāmatu “Aa fluvius. Zudušo upi meklējot”. Grāmatai par godu veltīta arī viena no ekspozīcijām koprades laboratorijās – instalācija “Pārceltuve”. Grāmata ir vizuāls vērojums par Latvijas garāko upi, tās apkārtējo vidi un cilvēkiem cauri laikiem. Tā apvieno vairākus medijus un laiktelpas – stāstu par Zandas Pučes vecvecvectēvu Juhanu Jursu, kurš darināja laivas, 30. gadu estētikā veidotās mākslinieces Zandas Pučes un fotogrāfa Armanda Andžes melnbaltās fotogrāfijas, arhīva materiālus un rakstnieka Kārļa Studenta stāstu “Vasara laivā”.

Ekspozīcija “Siguldas novada sieviešu tautastērps” tapusi pēc Siguldas Valsts ģimnāzijas 12. klases audzēknes Adelīnas Andersones zinātniski pētnieciskā darba. Adelīna jau 12 gadus ir deju kolektīva “Vizbulīte” dalībniece un pētnieciskā darba laikā vēlējās izpētīt un izveidot Siguldas novada tautastērpu, lai nākotnē kolektīva dalībnieki varētu dejot sava novada etnogrāfiskajā tautastērpā. Koprades laboratoriju vienā no ekspozīcijām var iepazīties gan ar informāciju par Siguldas novada tērpu, gan apskatīt tērpu fotogrāfijās. Tautastērpi ir ļoti nozīmīga un nacionāli savdabīga latviešu kultūras mantojuma sastāvdaļa. Tajos atainojas sarežģītie vēstures procesi, ģimenes attiecības, nodarbošanās, tradīcijas, tautas daiļrade, vērtības un piederība konkrētam novadam.

Grāmata “Oskara un Dominika lielais ceļojums” vienā eksemplārā izdota 2022. gadā. Dominiks Vaišļa grāmatas ilustrē no 2019. gada, bet Oskars Kleins raksta kopš 2021. gada. Ekspozīcijā iespējams apskatīt daļu no krāšņajām grāmatas lappusēm un arī noklausīties abu autoru ierunātos fragmentus no grāmatas. Piedzīvojumu grāmatas abus puišus ikdienā iedvesmo visvairāk, tāpēc arī viņu grāmatā aprakstīti trakulīgi piedzīvojumi. Interesanti, ka grāmatai vispirms tapušas ilustrācijas un pēc tam tās stāsts. Puiši ar savu aizrautību pret grāmatām iedvesmo arī klases biedrus veidot grāmatas un piedzīvojumu stāstus.

Siguldas pilsētas vidusskolas visu sešu 1. klašu audzēkņi vizuālās mākslas skolotājas Daces Andersones vadībā ir radījuši kopīgu rakstainu tautisko svārku instalāciju. Stundu laikā audzēkņi iepazinušies ar tautisko brunču rakstiem un krāsu ritmiem, lai vēlāk katrs veidojotu savu svārku raksta fragmentu, kas šobrīd apskatāms vienā kopīgā “krāsu audeklā”.

Ekspozīcijas Siguldas dzelzceļa stacijas laukuma koprades laboratorijās apskatāmas līdz 26. maijam.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.