Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Lems par Gaujas plostnieku amata prasmju iekļaušanu UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojumā

2022-11-24

No 28. novembra līdz 3. decembrim UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma komiteja tiksies Marokā, lai lemtu par 56 pieteikto nomināciju iekļaušanu kādā no nemateriālā mantojuma sarakstiem. Latvija UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajam sarakstam kopā ar piecām valstīm nominējusi plostnieku amata prasmes.

2018. gada nogalē Gaujas plostnieku amata prasmes tika iekļautas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, kurā tiek iekļauti nemateriālā kultūras mantojuma elementi, kurus piesaka kopienas. Gaujas plostnieku amata prasmes sevī ietver zināšanas par baļķu sagatavošanu, plostu siešanu un pludināšanu pa Gauju, izmantojot upes straumi un labi pazīstot tās plūduma raksturu pavasarī. Lai arī mūsdienās plostniecība ir zaudējusi savu sākotnējo funkciju, lai nodrošinātu plostnieku amata prasmju saglabāšanu, tālāknodošanu un šī nemateriālā kultūras mantojuma ilgtspēju, biedrība “Gaujas plostnieki” ik gadu maija trešajā nedēļā Gaujas krastā netālu no Spicu tilta sien plostu un māca to darīt arī citiem. Nākamajā dienā pēc plosta sasiešanas sākas tā pludināšana pa Gauju līdz ceturtās dienas rītā tas tiek svinīgi “noarts” Gaujas krastā Strenčos un sākas Gaujas plostnieku svētki.

Savukārt Siguldā, pašā Gaujas krastā, pie oficiālās peldvietas, pieejama unikāla ekspozīcija “Gaujas plostnieka stāsts”, kas vēsta par šo seno arodu – koku pludināšanu. Tajā vienuviet iespējams iepazīties gan ar koku pludināšanas vēsturi, gan apskatīt īstu astes plosta mājiņu ar tās iedzīvi, kā arī pašam iemēģināt roku plostu siešanā un citās plostnieka arodam raksturīgās nodarbēs.

UNESCO Cilvēces nemateriāla kultūras mantojuma reprezentatīvais saraksts ir izveidots, lai veicinātu izpratni par nemateriālā kultūras mantojuma nozīmību un nodrošinātu vienotu nostāju par to, kādas vērtības un elementus saprot ar šo mantojuma veidu. Pamatojoties uz starptautiski noteiktiem kritērijiem, sarakstā tiek iekļautas izcilākās pasaules liecības par nemateriālā kultūras mantojuma izpausmēm: mutvārdu tradīcijas un izpausmes, tajā skaitā valoda kā mantojuma nesējs, paražas, rituāli, spēles, svētki, tradicionālās amatniecības prasmes un zināšanas par dabu un Visumu.


Foto: Annija Ence