Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Šonedēļ Siguldas novadā: vēstures un Gaujas lībiešu godināšana, putnu modināšana un citas norises

2023-03-24

Šīs brīvdienas visā Latvijā un arī Siguldas novadā tiks veltītas, lai pieminētu un godinātu mūsu vēsturi, tradīcijas un senčus. Sentimentālu atmiņu pilna, latviska gara uzturoša un stiprinoša nedēļas nogale gaida ikvienu novadnieku un katru latvieti. Kopā pieminēsim 1949. gada 25. marta deportācijās izsūtītos tautiešus, modināsim putnus Lībiešu mantojuma dienas ietvaros un dalīsimies bērnības atmiņās ar jaunāko paaudzi, skatoties Čučumuižas rūķu 30 gadu jubilejas koncertuzvedumu.

 

 

Piektdien, 24. martā

Līdz 26. martam Siguldas novadā turpināsies Pavasara Restorānu nedēļa, kuras laikā vairākos novada un tā apkārtnes restorānos būs iespēja baudīt svaigas, pavasarīgas un garšām bagātas trīs ēdienu maltītes 30 eiro vērtībā. Plašāka informācija par Restorānu nedēļu.

Plkst. 14.00 kultūras centrā “Siguldas devons” izskanēs “BikiKONCERTS” visai ģimenei, kuru vadīs un ar dzejas lasījumiem piedalīsies dzejniece Inese Zandere. Koncertā mazos un lielos klausītājus priecēs “BikiGrupa”, kas sniegs ne tikai muzikālu priekšnesumu, bet arī rosinās klausītājus līdzdarboties – atbildēt uz dažādiem jautājumiem, kā arī muzicēt kopā. Koncerta ilgums: 90 minūtes. Biļetes cena ir 10 eiro, arSiguldas novada ID karti iepriekšpārdošanā – 20 % atlaide, 40 % atlaide daudzbērnu ģimenēm. Biļetes iegādājamas biļešu paradīzes kasēs elektroniski vai klātienē.

 

Sestdien, 25. martā

Plkst. 11.00 vienlaikus visos Latvijas novados un pilsētās, kā arī citviet pasaulē, ar piemiņas pasākumu “Aizvestie. Neaizmirstie” pieminēs 74. gadadienu kopš 1949. gada 25. marta deportācijām, kad 42 300 Latvijas ļaudis tika vardarbīgi deportēti uz Krieviju. Piemiņas pasākumu laikā 43 pašvaldībās tiks nolasīti izsūtīto vārdi, to vecums un dzīves vieta, lasījumus plkst. 11.00 ievadīs Valsts prezidenta Egila Levita uzruna. Siguldas novada represēto personu vārdu lasījuma tiešraide norisināsies kultūras centrā “Siguldas devons” Pils ielā 10. Lasījumu veiks Siguldas novada bibliotēkas bibliotekāri. Lasījumu tiešsaistē skatīties varēs Siguldas novada pašvaldības Facebook lapā.

Plkst. 12.00 Mālpilī, pie Šopu akmens, norisināsies Komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis.

Plkst.14.00 pie Lēdurgas Represēto piemiņas akmens – piemiņas brīdis “Lēdurga–Sibīrija”. 1949. gada 25. marta deportācijas akcijas “Krasta banga” (Прибой) laikā uz mūža nometinājumu Sibīrijā tika izsūtīti 96 lēdurdzieši.

Plkst. 15.00 Lēdurgas Kultūras namā izskanēs Riharda Saules koncertprogramma “Nepateiktie vārdi”. Koncertā “Nepateiktie vārdi” Rihards Saule vēlas paust to, ko reizēm ir grūti pasacīt vienkāršiem vārdiem. “Es vēlos dot spēku nepazust ikdienas sīkumos, dot spēju ieklausīties savā sirdsbalsī, kā arī sadzirdēt vienam otru,” saka Rihards Saule. Programmā izskanēs gan oriģinālmūzika, gan latviešu komponistu dziesmu aranžijas. Biļetes cena – 5 eiro.

Plkst. 15.00 Inčukalna stacijas laukumā notiks piemiņas brīdis un 1949. gada 25. marta deportācijas upuru pieminēšana.

Plkst. 17.00 pie “Lielās Stēlas” Siguldā norisināsies piemiņas brīdis.

Plkst. 17.30 kultūras centrā “Siguldas devons” tiks demonstrēta režisora Andreja Verhoustinska dokumentālā īsfilma “Lidija” par vienu no upuriem – Lidiju Doroņinu-Lasmani. Pēc seansa notiks tikšanās ar filmas veidotājiem un, cerams, tikšanās reizē Siguldā viesosies arī pati, nu jau ļoti cienījamā vecumā esošā filmas varone.

 

Svētdien, 26. martā

Plkst. 6.00 Lēdurgas dendroparkā Lībiešu mantojuma dienas ietvaros notiks saules sagaidīšana un putnu modināšana. Putniem ir bijusi īpaša loma senajās lībiešu rotās – plaši pazīstami ir tā dēvētie “lībiešu putniņi” – piekariņi, kas atrodami arheoloģiskajos materiālos lībiešu savulaik apdzīvotajās vietās. Putni tiek modināti dziedot īpašu putnu modināšanas dziesmu – “Tšītšōrlinkizt” (Čīčorputni).

Plkst. 9.00 pie Lēdurgas Kultūras nama notiks lībiešu karoga pacelšana un lībiešu putniņu gatavošana. 

No plkst. 11.00 līdz 14.00 Mālpils Kultūras centrā sadarbībā ar biedrību “Mālpils iedvesmo”, būs iespēja apmeklēt pasākumu ģimenēm “Augstāk par zemi”. Šajā reizē tiks svinēta Mālpils grāmatu maiņas plaukta trīs gadu dzimšanas diena un spēlētas dažādas galda spēlēs. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Plkst. 11.00 Siguldas pagasta Kultūras namā norisināsies Siguldas novada atklātais čempionāts jauniešiem 64 lauciņu dambretē.

No plkst. 12.00 Turaidas muzejrezervātā apmeklētājus iepriecinās īpaša Lībiešu mantojuma diena. Plānota ekskursija ekspozīcijā “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, brīvdabas ekskursija ģimenēm ar bērniem “Meklējam lībiešus Turaidā”. Notiks arī sarunas kopā ar Rīgas lībiešu dziesmu ansambli “LĪVLIST” pie ieejas Turaidas muzejrezervātā. Dalība ekskursijās par ieejas biļeti Turaidas muzejrezervātā.

Plkst. 13.00 Siguldas Sporta centrā notiks bezmaksas peldēšanas nodarbība 2.–6. klašu skolēniem. Pieteikšanās, zvanot uz tālruņa numuru 25448860.

Plkst 16.00 Krimuldas Tautas namā apmeklētājiem būs skatāma izrāde “Atzīmējot Teātra dienu. Dāmas un kungi! Jēkabs Reinis!”. Biļetes cena – 5 eiro.

Plkst. 16.00 kultūras centrā “Siguldas devons” lielus un mazus skatītājus 30 gadu jubilejas koncertizrādē priecēs jaukie Čučumuižas rūķi un rūķu krustmāmiņa izrādē “Zem Lielā rūķa mices”. Biļetes cena – no 12 līdz 20 eiro. Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs, tostarp tiešsaistē.

Plkst. 17.00 Inčukalna Tautas namā skatītājus sentimentālā ceļojumā vedīs Inčukalna amatierteātra aktieri izrādē “Ceļazīmes” – Inčukalna amatierteātra 20 gadu darbības publiska inventarizācija 12 ainās ar aizstāvību, spriedumu un kūku epilogā. Līdzi jāņem atmiņas un groziņš. Biļetes cena – 3 eiro.

 

Izstādes

Inčukalna Tautas namā var aplūkot Daces Saulītes gleznu un Modra Baloža grafiku izstādi “Pāreja uz vasaras laiku”.

Kultūras centrs “Siguldas devons” sniedz iespēju apmeklēt unikālu, grāmatu sērijas “Bikibuks” oriģinālilustrāciju izstādi “BikiMETRS”.

Mākslu skolas “Baltais flīģelis” 1. stāva gaitenī un 2. stāvā ir iespēja iepazīt “Baltā flīģeļa” Mākslas nodaļas 6. un 7. klašu audzēkņu kompozīcijas un mākslas valodas darbu izstādi “Tēli, lomas un tērpi”. Ekspozīcijas skatāmas piektdien no plkst. 10.00 līdz 19.00, sestdien no plkst. 10.00 līdz 14.00.

Siguldas dzelzceļa stacijas laukuma koprades laboratorijās skatāma Siguldas pilsētas vidusskolas audzēkņu radītā izstāde “Ievēro! Saudzē! Mīli!”.

Siguldas Jaunās pils salonā aplūkojama mākslinieka Nikolaja Lindes gleznu ekspozīcija “Uz zaļās vārnas spārna”Ieejas maksa Siguldas Jaunajā pilī ir 4,50 eiro, studentiem, skolēniem un pensionāriem – 2,50 eiro, bet apmeklētājiem arSiguldas novada ID karti – 1 eiro.

Siguldas novada bibliotēkā apskatāmas vairākas izstādes – literārā izstāde bērniem un jauniešiem “Lai katram kaķim sava grāmata un katrai grāmatai savs kaķis”, “Grāmata vs filma” un novadpētniecības izstāde “Mani sveicina zvaigznes. Literatūrvēsturniekam Viesturam Vecgrāvim – 75”, kā arī “Grafikas vasaras skolas 2022” dalībnieku darbu izstāde.

Siguldas novada Jaunrades centra foajē apskatāma Siguldas novada izglītības iestāžu vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas pulciņu audzēkņu konkursam “Latvijas Dziesmusvētku 150 toņi un pustoņi” iesniegto darbu izstāde.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.