Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

22. jūnijā ar dziesmu, deju un mūziku svinēs 53. Inčukalna Dziesmu dienu

2024-06-10

22. jūnijā norisināsies jau 53. Inčukalna Dziesmu diena, kas šogad tiks pavadīta Līgo svētku gaisotnē. Svētku laikā dziesmas un dejas vīsies cauri visai svētku dienai, piedzīvojot dažādas aktivitātes, tradicionālo svētku dalībnieku gājienu, kā arī Dziesmu dienas lielkoncertu “Lec, saulīte!”.

Svētku rīts sāksies plkst. 11.00 Katoļu draudzes nama dārzā ar mākslinieka Jāņa Purcena darbu izstādi, kuri radīti, dzīvojot Inčukalnā.

No plkst. 12.00 radošais Jāņu parks tiks izveidots Aleksandra parkā, kur norisināsies dažādas aktivitātes. Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisija piedāvās dabas materiālu leļļu teātra darbnīcu ar rotaļām un dziesmām, ko vadīs Margita Poriete un Aiga Auziņa. Notiks vainagu vīšanas un pļavas zāļu izzināšanas darbnīca kopā ar doktori Baibu Ošmani un Evitu Lisovsku, kā arī māla trauku veidošanas darbnīca kopā ar meistari Intu Kalniņu un siera siešanas meistarklase ar saimnieci Fatimu Rudzīti. Savukārt pie Inčukalna pamatskolas norisināsies mazais Jāņu tirdziņš.

Plkst. 16.45 sāksies svētku dalībnieku gājiens, kas virzīsies no Inčukalna Tautas nama uz Aleksandra parka estrādi.

Plkst. 17.00 gaidāms 53. Inčukalna Dziesmu dienas lielkoncerts “Lec, saulīte!” Aleksandra parka estrādē. Koncertā piedalīsies Inčukalna Tautas nama jauktā kora “Mežābele” draugu kori: Siguldas novada Kultūras centra jauktais koris “Spārni”, Rīgas pilsētas VEF Kultūras pils jauktais koris “Senrīga”, Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” kamerkoris “Vidus”, Latvijas Zinātņu akadēmijas jauktais koris “Gaismaspils”, Latvijas Arodbiedrību kluba “Vecrīga” jauktais koris “Rīdzene”, Ropažu novada Ropažu Kultūras nama jauktais koris “Ropaži”, Ropažu novada Zaķumuižas jauktais koris “Ozolzīle”, Siguldas novada Inčukalna Tautas nama senioru koris “Atblāzma” un kultūras centra “Siguldas devons” senioru koris “Gāle”, kā arī pūtēju orķestri: Inčukalna Tautas nama un skolu apvienotais pūtēju orķestris un Siguldas Jauniešu pūtēju orķestris “Sudrabskaņa”. Koncertā piedalīsies arī Inčukalna Tautas nama deju kolektīvi: vidējās paaudzes deju kolektīvs “Virši” un senioru deju kolektīvs “Labāko gadu Virši”.

Koncertu kuplinās dziedošās māsas Katrīna un Laima Dimantas, un svētki turpināsies līdz pat plkst. 22.00 ar tautas sadziedāšanos un dančiem.

Dziesmu dienas aizsākums meklējams tālajos pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, kad Emilis Melngailis dažādās Latvijas vietās organizēja mazos Dziesmu svētkus – Dziesmu dienas. Tā 1939. gada 9. jūlijā gandrīz astoņi simti kora dziedātāju no tuvākās apkārtnes un tālākie no Tērvetes. Inčukalnā tolaik ieradās arī valstsvīri. Dziedāšanas svētki notika Gaujmalā, kuru saimnieki bija Inčukalna Kultūras biedrības jauktais koris un diriģents Ralfs Alunāns. Lepnuma sajūtas par notikumu dzīvoja inčukalniešu atmiņās vairākus gadu desmitus.

Līdz 1965. gadā Inčukalna skolā darbu uzsāka jauns dziedāšanas skolotājs Vitalis Kikusts un sāka vadīt Inčukalna jaukto kori. Arī viņu sasniedza ziņa par 1939. gada Inčukalna Dziesmu dienu. Tā pēc 1969. gada brīvdabas koncerta Gaujmalā, kurā piedalījās arī draugu kori, tika nolemts turpināt mazo Dziesmu svētku tradīciju ar nosaukumu “Inčukalna Dziesmu diena”. Ar katru gadu dalībnieku skaits pieauga. Astoņdesmito gadu beigās Inčukalna mežrūpnieciskā saimniecība šim svētku notikumam izveidoja estrādi Aleksandra parkā.

Nu jau Vitalis Kikusts aicina Dziesmu svētku kolektīvus uz 53. Inčukalna Dziesmu dienu.

Ieeja bez maksas.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.