Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Turaidā atzīmēs akcijas “Baltijas ceļš” gadadienu

2024-07-12

Novērtējot “Baltijas ceļa” īpašo nozīmi ceļā uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarības atgūšanu, Turaidas muzejrezervātā 22. augustā tiks atklāta muzejrezervāta krājuma izstāde “Brīvības ceļš”. Atceroties šo nozīmīgo atmodas laika akciju, vēsturnieks Guntis Zemītis plkst. 15.00 aicinās tā laika lieciniekus uz sarunu par “Baltijas ceļu”.

Turaidas muzejrezervāta stāstā par šo laiku īpaša loma ir Turaidas Dainu kalnam, kas ir viens no redzamākajiem Dziesmotās revolūcijas simboliem Latvijā. Jau 1988. gada vasarā starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” laikā Dainu kalnā plīvoja Igaunijas, Latvijas un Lietuvas nacionālie karogi. Turaidas vēsture cieši ir savijusies ar Latvijas brīvības ceļu.

Izstāde “Brīvības ceļš” ļaus ielūkoties latviešu tautas likteņgaitās caur Siguldas novada mākslinieku darbiem, kurus vieno sajūtas, centieni un domas par brīvību. Katram ir savs skatījums uz brīvību un cerību, kas arvien aktualizējas vēsturisku pārmaiņu laikā. Grafiķis Aleksandrs Stankevičs ļauj ielūkoties pirmā līva kristīšanā Turaidā un Gaujas lībiešu valdnieka Kaupo gūtajā iespaidā Romā. Indulis Ojārs Ranka un Zigurds Zuze vēsta par latviešu tautai tuviem un zināmiem simboliem – Spīdolu, Lāčplēsi, Gaismas pili. Voldemāra Gudovska darbi ir atspulgs pārdzīvotajām emocijām izsūtījumā Sibīrijā un spēja pēc atgriešanās darbos ielikt dabas siltumu un prieku. Hildas Vīkas darbi uzšķir dramatiskas latviešu tautas vēstures lappuses, taču katrā viņas darbā ir kas īpašs, kas liek domāt un raudzīties nākotnē ar gaišu skaitu. 

Izstādē eksponētos mākslinieku darbus papildinās Siguldas novada jauniešu esejas, kuras tapa eseju konkursa “Mana brīvība” ietvaros, kuru organizēja Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar Siguldas novada Izglītības pārvaldi un Siguldas novada izglītības iestādēm. Esejas ir mūsdienu jaunu cilvēku pārdomas par brīvību, tās izpausmēm mākslā un vēsturē, un tās varēs gan izlasīt, gan  noklausīties. Tekstus audio formātā sadarbībā ar mūziķi Kasparu Tobi ierunāja eseju autori.

Pieminot nevardarbīgās pretošanās akcijas “Baltijas ceļš” 35. gadadienu, kā arī paturot prātā simtiem pasaules vietu, kur tiek apdraudēta cilvēku dzīvība, atkal un atkal minam vārdu “brīvība”. Izstādē skatāmie mākslinieku darbi mijiedarbībā ar Siguldas novada skolēnu esejām  apmeklētājus rosinās padomāt un sev atbildēt – kas un kāda ir mana brīvība?

Izstāde Turaidas muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas izstāžu zālē būs skatāma līdz 2025. gada 1. jūnijam. Dalība 22. augusta pasākumā bez maksas. Tālrunis uzziņām: 29384512.

 

Informāciju sagatavoja:
Turaidas muzejrezervāta Pētniecības un ekspozīciju nodaļas vadītāja
Jolanta Dukaļska

Foto: Alberts Linarts (Starptautiskais folkloras festivāls “Baltica” Turaidas Dainu kalnā 1988. gada 10. jūlijā)

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.