Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Siguldas novada skolu absolventi saņem Latvijas Simtgades stipendiju

2024-07-15

Jau septīto gadu Latvijas vispārējās vidējās izglītības un profesionālās vidējās izglītības iestādēm bija iespēja izvirzīt šā mācību gada absolventus Latvijas Simtgades stipendijas saņemšanai. Vienreizēju stipendiju 750 eiro apmērā šogad saņems 361 Latvijas vidusskolu absolvents, tostarp seši Siguldas novada skolu absolventi.

Stipendiju piešķir par mācību sasniegumiem, aktīvu sabiedrisko darbu, pilsonisko aktivitāti, iesaistīšanos mākslinieciskajā pašdarbībā un sporta aktivitātēs, kā arī par ieguldījumu izglītības iestādes attīstībā. Izglītības iestādes, kuras 2023./2024. mācību gadā absolvē vairāk nekā 50 vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības skolēnu, stipendijas saņemšanai varēja izvirzīt divus pretendentus.

Par augstiem mācību sasniegumiem Krimuldas vidusskolā Latvijas Simtgades stipendiju saņēmusi Beatrise Lazdiņa. Mācību procesā Beatrise apliecināja sevi kā mērķtiecīgu, atbildīgu skolnieci. Beatrise ir radoša un talantīga mākslas jomā. Mācību laikā piedalījās un skolu pārstāvēja vairākās mācību priekšmetu olimpiādēs. Kopā ar klasi iesaistījās dažādos skolas un novada rīkotājos konkursos un pasākumos. 

Mālpils vidusskola Latvijas Simtgades stipendijas saņemšanai rekomendēja Elizabeti Ģērmani. Elizabete mācību gaitās piedalījās un uzrādīja labus rezultātus vairākās olimpiādēs, kā arī konkursos, tostarp “Kultūras kanona desmitgade. Ainavas paplašināšana: daba, kultūra un es”, kā arī Rūdolfa Blaumaņa literārās prēmijas 17. konkursā. Skolniece bija ļoti aktīva – darbojās Skolēnu pašpārvaldē un iesaistījās dažādos projektos. Tā, piemēram, projektu ietvaros Elizabete devās uz citām valstīm, kā arī uzņēma ārzemju skolēnus Latvijā – pat savā ģimenē. Tāpat jauniete darbojās kā brīvprātīgā un bijusi mentors projektā “E-pilsoņi: digitālo un starppaaudžu prasmju pilnveide”, palīdzot iemācīt un attīstīt dažādas digitālās prasmes cilvēkiem, kuri ir ieinteresēti to apguvē. Elizabete izstrādāja zinātniski pētniecisko darbu “Māja kā vēstures notikumu un cilvēku piederības sajūtas atspoguļotāja laika periodā no Otrā pasaules kara beigām līdz Latvijas neatkarības atgūšanai romānu sērijā “MĒS. Latvija, XX gadsimts”, pēc kura izvērtēšanas Skolēnu zinātniskās pētniecības konkursā Elizabete uzaicināta uz Skolēnu zinātniskās pētniecības darbu reģionālo konferenci.

Siguldas pilsētas vidusskolas Latvijas Simtgades stipendiāts – Alens Ross, kurš vidusskolas posmā izvēlējies mācīties robotu tehnoloģiju novirzienā. Visus mācību gadus vidējā atzīme ir bijusi augsta: 10. klasē – 8,62 balles, 11. – 9,08 balles, 12. – 9,11 balles. Alens ir vienlīdz spējīgs visos mācību priekšmetos, taču īpaši panākumi un interese ir informācijas tehnoloģiju jomā. Apgūstot izvēlēto virzienu, Alens pilnveidoja savas prasmes un zināšanas, piedaloties lekcijās, pasākumos, olimpiādēs, kā arī apmeklējot IT uzņēmumus. Tāpat Alens startēja Siguldas Tehnoloģiju izglītības centra organizētajā Digitālo risinājumu hakatonā, kur kopā ar komandu ieguva 1. vietu. Šajā mācību gadā Alens izstrādāja projekta darbu “ZAP – Zināšanu apmaiņas platforma”, kurā pētīja Siguldas pilsētas vidusskolas skolēnu mācību sasniegumus un veidoja dizaina risinājumu, kas spētu sniegt palīdzību skolēniem un ļautu viņiem komunicēt ar skolēniem no citām skolām. Alens ir izpalīdzīgs, kā arī aktīvs. Viņš piedalījās un iesaistījās visos skolas un klases organizētajos pasākumos, piemēram, skolas Ziemassvētku labdarības akcijā, sporta dienās, klases pārgājienos. Astoņus gadus trenējas karatē, šo gadu laikā sasniedzot otrās zilās jostas līmeni un sacensībās plūcot laurus. Pēc Siguldas pilsētas vidusskolas absolvēšanas Alens vēlas studēt Latvijas Universitātes Datorzinātņu programmā, kur piepildīs savu sapni. Savu nākotni Alens vēlas saistīt ar programmētāja specialitāti.

Tāpat Simtgades stipendiju saņēmusi arī Siguldas pilsētas vidusskolas absolvente Evelīna Anna Tiliba. Evelīna Anna, uzsākot mācības 10. klasē, izvēlējusies radošo industriju mācību virzienu. Evelīna Anna izceļas ar augstiem mācību sasniegumiem – šajā mācību gadā vidējais vērtējums sasniedzis 9,13 balles. Skolniece piedalījās dažādās olimpiādēs un konkursos, tostarp Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotajā Kultūras kanona konkursā. Evelīna kopš 2020. gada darbojās Siguldas pilsētas vidusskolas skolēnu pašpārvaldē, šajā mācību gadā kļūstot par pašpārvaldes prezidenti. Evelīna iesaistījās pasākumu organizēšanā, kā arī piedalījās un realizēja dažādus projektus, tostarp organizēja aktivitātes skolēnu līdzdalības veicināšanā, kurās tika iesaistīti ap 100 Siguldas pilsētas vidusskolas skolēnu. Papildus dalībai skolēnu pašpārvaldē Evelīna ir piedalījusies brīvprātīgajā darbā Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā. Jauniete ir absolvējusi arī Siguldas Mākslu skolas “Baltais flīģelis” vizuāli plastiskās mākslas programmu, kā arī darbojusies Siguldas tautas teātrī, attīstot publiskās runas un aktiermeistarības prasmes. Evelīna vienmēr aktīvi iesaistījās Siguldas pilsētas vidusskolas radošo industriju virziena radošajos projektos, bieži vien uzņemoties galveno iniciatīvu. Skolniece piedalījās izrādes “Atbalss” iestudēšanā, veidoja interaktīvo izstādi “Centrāltirgus” un izstādi “Ieraugi. Saudzē. Mīli”, kā arī izstrādāja mākslinieciskās jaunrades projektu “Māksla kļūdīties”. Pēc vidusskolas absolvēšanas Evelīna Anna vēlas studēt kultūras pasākumu producēšanu.

Viena no Siguldas Valsts ģimnāzijas Latvijas Simtgades stipendiātēm ir Elīna Boldāne. Elīnu raksturo neatlaidība, izcilība, aktīva iesaiste klases un skolas sabiedriskajā darbībā un sporta aktivitātēs, kā arī vēlme klases mikroklimatu veidot kā drošāko, izpalīdzīgāko un atvērtāko vietu. Elīnai vienlīdz labi padodas gandrīz visi mācību priekšmeti, viņas vidējie vērtējumi vidusskolas posmā vienmēr ir pārsnieguši 9 balles.Viena no Elīnas sirdslietām ir ķīmija. Jau no 8. klases viņu aizrāvis šis mācību priekšmets, attīstot vēlmi piedalīties ķīmijas olimpiādēs un dažādos konkursos, kuros sasniegti arī augsti rezultāti. 11. un 12. klasē Elīna aktīvi strādāja pie sava zinātniski pētnieciskā darba “Sausās mineralizācijas metodes piemērotība dzelzs satura noteikšanai dažādos pārtikas produktos”, kura eksperimentālo daļu jauniete veica Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātē. Ieguldītais darbs rezultējies ar 1. pakāpes diploma ieguvi Siguldas novada skolēnu radoši pētniecisko darbu konkursā, kā arī ar Valsts izglītības satura centra organizētajā Rīgas reģionālajā skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konferencē iegūto 3. pakāpes diplomu.

Tāpat Siguldas Valsts ģimnāzija izvirzījusi Uldi Andreju Kurpnieku. Viņš vidusskolā uzrādīja labas, ļoti labas, teicamas un izcilas sekmes galvenokārt eksaktajos mācību priekšmetos. Uldis Andrejs piedalījās un aizstāvēja skolas godu olimpiādēs, kā arī aktīvi iesaistījās gan klases, gan skolas dzīvē. Darbojās Siguldas Valsts ģimnāzijas izglītojamo padomē, plānoja un organizēja skolas pasākumus, kā arī veica klases vecākā pienākumus.

Stipendiju projekts Latvijas vidusskolu absolventiem tika atklāts, sagaidot Latvijas simtgadi. Kopš 2018. gada stipendiju saņēmuši jau vairāk nekā 2000 talantīgu Latvijas skolu absolventu. Stipendiju atbalsta programmu īsteno Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un VAS “Latvijas Loto”.

Novada skolēni ieguvuši arī citus godinājumus, tostarp Latvijas Republikas Ministru prezidentes Evikas Siliņas pateicības rakstu par izciliem un teicamiem mācību sasniegumiem. Šajā mācību gadā tos ieguvuši Mālpils vidusskolas absolventi Elizabete Ģērmane un Renāte Agnese Brieze, Siguldas pilsētas vidusskolas audzēkņi Evelīna Anna Tiliba un Alens Ross, kā arī Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni – Elīna Boldāne un Evelīna Veinberga.