Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Noslēgusies bērnu un jauniešu nometne “Zirgmīļu vasara”

2024-07-26

Siguldas novadā ar pašvaldības līdzfinansējumu jau trīspadsmito gadu tiek īstenots bērnu un jauniešu nometņu projektu konkurss. Šogad Siguldas novada pašvaldības līdzfinansējumu kopumā saņēma 12 nometnes, tostarp, nometne “Zirgmīļu vasara”. Šāda veida nometne Siguldas pagasta stallī “Ataugas” tika īstenota pirmo reizi. Tā bija lieliska iespēja Siguldas novada bērniem un jauniešiem aktīvi, aizraujoši un izglītojoši pavadīt brīvo laiku vasarā.

Nometne norisinājās no 15. līdz 19. jūlijam, un tajā piedalījās 15 Siguldas novada bērni un jaunieši vecumā no 8 līdz 17 gadiem. Daļa bērnu jau bija iepriekš pazīstami ar zirgiem un piedalījušies jāšanas nodarbībās, bet vislielākais prieks arī par tiem nometnes dalībniekiem, kuri iemaņas zirgmīļu jomā apguva no pašiem pamatiem.

Nometnē bērni un jaunieši iemācījās: uzdrīkstēties, nekautrēties, pacietību, sapratni, ka katrs cilvēks esam atšķirīgs, dažādu zirgu raksturus, labāk nosēdēt seglos zirga mugurā rikšojot un lēkšojot, jāt, neturoties ar rokām, sakopt dažādas zirglietas, pareizi uzvilkt jātnieka apģērbu, un to, ka zirgiem garšo arbūzu mizas. Tāpat nometnes dalībnieki:

  • ieguva jaunus draugus;
  • apguva jaunas prasmes jāšanā, vingrošanā uz zirga un laukuma iepazīšanā;
  • uzlaboja prasmes hobby horsingā;
  • iepazina zirdzinieku ikdienas dzīvi;
  • pilnveidoja līderības prasmes, uzlaboja komunikācijas un sadarbības prasmes: cilvēks–daba–dzīvnieks;
  • ieguva pārliecinātāku pašapziņu un ticību savām spējām;
  • piedalījās kopīgā pārgājienā–piedzīvojumā un citās aizraujošās aktivitātēs.

Nometnes dalībniekiem visvairāk patika: jāšanas nodarbības, zirgu kopšana/mīļošana, bizīšu pīšana zirgu krēpēs un astēs, šūpoties šūpolēs, iepazīt jaunus draugus, doties ekskursijā uz Līgatnes dabas takām un Zeit tīklu parku, lēkt pāri šķēršļiem kā hobby horse, kā arī gardi paēst. Apjautājot dalībniekus, bija vairākas lietas, ko viņi nometnē gribētu īstenot citādāk, piemēram, vēlētos nakšnot teltīs (šoreiz tika īstenota dienas nometne bez nakšņošanas), katru dienu tīrīt stalli. Tāpat bērni un janieši labprāt vēlētos par vienu nedēļu garāku nometni un pārgājienu vietējā apvidū/mežā.

Ja bērniem pašiem nākotnē būtu jāplāno nometne, tad no šīs nometnes viņi iedvesmotos un kā piemēru ņemtu: jāšanas un vingrošanas nodarbības zirga mugurā, sadarbības un savstarpējas komunikācijas prasmju attīstīšanu vienaudžu starpā, komunikācijas un sadarbības prasmju apgūšanu ar zirgiem, drosmi, uzdrīkstēšanos, pacietību, prasmi iegūt jaunus draugus, iepazīšanās un sadarbības spēles, vienas dienas ekskursiju, ēdiena gatavošanu uz uguns, kā arī tikpat smaidīgu un jauku nometnes treneri un vadītāju. Jautājot, vai bērni gribētu, lai šāda nometne notiktu arī nākamajā vasarā, visi piecpadsmit dalībnieki atbildēja ar viennozīmīgu “jā”.

Nometne tika īstenota ar Siguldas novada pašvaldības līdzfinansējumu.

Informāciju sagatavoja
nometnes organizatore
Lelde Lapsa