Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Novada izglītības iestāžu audzēkņi piedalās Karjeras nedēļas aktivitātēs

2024-10-10

Šonedēļ, no 7. līdz 11. oktobrim, Latvijā norisinās Karjeras nedēļa “Izglītība un karjera ikvienam”. Arī Siguldas novada izglītības iestādēs nedēļas laikā notiek vairākas aktivitātes, diskusijas, radošās darbnīcas, lekcijas, tikšanās ar jomu pārstāvjiem un citi ar karjeru saistīti pasākumi, sniedzot iespēju skolēniem iepazīt, izzināt un pētīt viņu interesējošus jautājumus par nākotnes iecerēm izglītības un darba izvēlēs.

Siguldas 1. pamatskola karjeras nedēļu sāk ar izrādi, lekciju “Kas ir teātris?”, kas dod ieskatu teātra profesiju daudzveidībā. Profesijas senatnē skolēni iepazīst Turaidas muzejrezervāta nodarbībās; namdara profesiju iepazīs Garkalnes Namdaru darbnīcā. Nedēļas laikā skolēni tiksies ar dažādu profesiju pārstāvjiem. Izglītības iestādē viesosies arī skolas absolventi, kuri stāstīs par mācībām Siguldas Valsts ģimnāzijā un Siguldas pilsētas vidusskolā.

Siguldas pilsētas vidusskolā šajā nedēļā norisinās diskusijas ar jauniešiem klasēs “No izaicinājuma līdz risinājumam” (8.–9. klases); 5.–6. klasēs tiek veicināta empātija caur literāriem tekstiem un video, veicot nelielus projektus; 7. Klašu skolēni apgūst, kas ir “vieglā valoda”, un mācās sniegt palīdzību klases biedriem, “vieglajā valodā” izskaidrojot stundas tēmu. 10.–12. klašu skolēni piedalās mācību stundā “Darba tiesības”, pēc tam arī izpētot Siguldas vides pieejamību cilvēkiem ar speciālām vajadzībām.

Siguldas Valsts ģimnāzijā visām 7.–12. klasēm klases stundās notiek Karjeras nodarbības. Oktobrī pie 12. klašu skolēniem norisināsies Tamperes Tehnoloģiju un Dizaina Universitātes nodarbība, bet 10.c, 11.c un 12.c klašu skolēniem būs tikšanās ar Rīgas Stradiņa universitates profesori par studiju iespējām un izaicinājumiem.

Mālpils vidusskolā 1.a, 1.b, 2.a un 2.b klases skolēni piedalās radošajā darbnīcā kopā ar Irmu Mitrofanovu, bet pēc tam dodas uz biedrības “Cerību spārni” Mālpils dienas aprūpes centru. Karjeras nedēļā skolēni apmeklē Mālpils pirmsskolas izglītības iestādi “Māllēpīte”, sociālo aprūpes māju “Mālpils”. 9. un 10. klases skolēni piedalās diskusijā ar iedzīvotāju kustības “Mālpils iedvesmo” aktīvisti Kristīni Jonīti-Jurkēviču un Ilzi Andersoni. Savukārt 11. un 12. klases skolēni uzņēmējdarbības mācību priekšmeta ietvaros viesojas kafijas grauzdētavā “Kafijas rūķis”. Visas nedēļas garumā skolēniem ir iespēja izspēlēt profesiju burtu režģi, spēli par profesiju stereotipiem, noskaidrot savas superspējas.

Mores pamatskolā 1–3. klasēm notiek spēle “Atmini profesiju”, 4.–6. klašu audzēkņi izspēlē spēli “Apgalvojumi par profesijām”; audzēkņi piedalās zīmējumu konkursā “Mana sapņu profesija”. Arī 7.–9. klases izspēlē spēli “Apgalvojumi par profesijām” un iesaistās diskusiju pēcpusdienā “Izglītības iespējas ikvienam”. 9. klašu skolēniem un vecākiem Karjeras nedēļā ir iespēja piedalīties tiešsastes lekcijā “Mūžizglītība – vai nepieciešama un pieejama ikvienam?”

Krimuldas vidusskolā Karjeras nedēļas ietvaros notiks diskusija “Pirmā darba pieredze?”, kur piedalīsies Siguldas novada pašvaldības domes deputāti, jauniešu iniciatīvu centra “Mērķis” pārstāvji un Krimuldas vidusskolas skolēnu parlamenta pārstāvji. Diskusija notiks 14. oktobrī. Vairāki skolēni no 7., 8., 10. un 11. klases dosies uz biedrību “Cerību spārni”, kur iepazīsies ar biedrības darbību, piedalīsies radošajās aktivitātes un apmeklēs darbnīcas.

Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolā Karjeras nedēļā notiek nodarbības “Es būšu uzņēmējs”. Skolēni tiksies ar individuālo uzņēmumu īpašniekiem, skolas vecākiem, kā arī piedalīsies ziepju un sveču gatavošanas meistaklasēs.

Inčukalna pamatskolā šajā nedēļā viesosies pieaicinātie vieslektori un skolēnu vecāki, kas dalīsies ar savu karjeras pieredzi.

Laurenču sākumskolā piektdien tiekās ar Lindu Janovu no tipogrāfijas.

Arī Allažu pamatskolā Karjeras nedēļas ietvaros skolēni iepazīst dažādas profesijas. 9. klases skolēniem notiek klases stunda “Iepazīstam profesijas”, izmantojot Karjeras nedēļas piedāvātos materiālus. 8. un 9. klašu skolēni apmeklē un iepazīst Allažu uzņēmuma “Kokpārstrāde 98” darbu. 6. klašu skolēni dodas pie vietējā zemnieka – dārzeņu audzētāja, kā arī uzklausa skolēnu vecāku pieredzes stāstu par uzņēmējdarbību. 5. klašu audzēkņi viesojas bibliotēkā, izzinot bibliotekāra darbu, savukārt 2.–3. klašu skolēni tiekas ar pavāru, iepazīstot pavāra darba specifiku un profesiju.