Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ja uz ceļa notikusi sadursme ar meža dzīvnieku

2024-10-15

Rudens un ziemas periodā uz autoceļiem pasliktinās redzamība, līdz ar ko pieaug sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem. Tajās nereti cieš gan cilvēki, dzīvnieki gan tiek bojāti transportlīdzekļi. Valsts meža dienests aicina sadursmē notriektos vai ievainotos dzīvniekus reģistrēt mobilajā lietotnē “Mednis”, kas palīdzēs noteikt precīzu atrašanās vietu un pieņemt lēmumus par turpmāko rīcību ar dzīvnieku. Lietotnē “Mednis” var ziņot arī par atrastiem kritušiem dzīvniekiem.

Līdz oktobrim Valsts meža dienests reģistrējis 1216 uz ceļiem notriektus medījamos dzīvniekus, no tiem 722 stirnas, 129 staltbriežus un 128 aļņus. Salīdzinājumam – iepriekšējā gadā kopumā reģistrēts 2021 uz ceļiem notriekts medījamais dzīvnieks; lielākā daļa reģistrēta tieši gada pēdējos mēnešos – oktobrī, novembrī un decembrī.

Valsts meža dienests atgādina par rīcību, ja uz ceļa notikusi sadursme ar meža dzīvnieku

  1. Pēc sadursmes zvanīt 112 (vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs) vai 110 (Valsts policija) un informēt par notikušo.
  2. Ja cietuši cilvēki vai auto, sagaidīt Valsts policijas ierašanos.
  3. Par notriekto dzīvnieku policija informēs Valsts meža dienestu, kas pieņems lēmumu par turpmāko rīcību ar dzīvnieku.
  4. Ja nav cietuši cilvēki vai auto un pēc paziņošanas par negadījumu saņemta atļauja turpināt ceļu, lūgums reģistrēt notriekto dzīvnieku mobilajā lietotnē “Mednis”.

Reģistrējot notriekto dzīvnieku mobilajā lietotnē “Mednis”, informācija par tā precīzu atrašanās vietu tiek nosūtīta uz Meža valsts reģistru un novirzīta atbildīgajai Valsts meža dienesta amatpersonai, kas pieņems lēmumu par turpmāko rīcību ar dzīvnieku. Precīzi norādīta atrašanās vieta palīdz dzīvnieku atrast pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk organizēt tā savākšanu.

Lai paziņotu par atrastu notriektu vai bojā gājušu dzīvnieku, lietotnē jāatver sadaļa “Novērojumi”, tālāk jāizvēlas veids “Bojā gājis”, jāatzīmē dzīvnieka suga un cita norādītā informācija. Tāpat nepieciešams augšupielādēt bojā gājušā dzīvnieka fotoattēlu. Jāņem vērā, ka par bojā gājušo dzīvnieku jāziņo, atrodoties tieši notikuma vietā, jo lietotne automātiski nolasa tālruņa atrašanās vietas koordinātes. Tas nozīmē, ka mobilajā telefonā jābūt iespējotai atrašanās vietas noteikšanas funkcijai. Ja iesniegšanas brīdī nav pieejams interneta savienojums, par to nav jāuztraucas – lietotne nosūtīs ievadīto informāciju, tiklīdz savienojums atjaunosies.

Valsts meža dienests atgādina, ka notriekto dzīvnieku nedrīkst piesavināties – šāda rīcība ir klasificējama kā medību produkcijas piesavināšanās, par ko ir piemērojams sods. Tāpat dienests brīdina, ka notriektā dzīvnieka patvaļīga novākšana no ceļa var būt bīstama veselībai vai dzīvībai. Par meža dzīvnieka savākšanu ir atbildīga pašvaldība (Siguldas novada Pašvaldības policijas diennakts dežūrdaļas tālrunis – 26160288), bet no ceļa braucamās daļas dzīvnieku var novākt ceļa pārvaldītājs. Ja notriektais dzīvnieks atrodas uz valsts autoceļa, par to var informēt VSIA “Latvijas Valsts ceļi”, zvanot uz bezmaksas diennakts infolīniju 80005555.

 

Rīcība ar notriektiem/kritušiem meža dzīvniekiem uz autoceļiem:

► ārpus apdzīvotām vietām Valsts meža dienests pieņem lēmumu, kā rīkoties ar dzīvnieku. Uz pašvaldības ceļiem savākšanu organizē pašvaldība – pašvaldības policija komunicē ar attiecīgo medību kolektīvu par dzīvnieka savākšanu;

► apdzīvotā vietā notriekto/kritušo meža dzīvnieku savākšanu organizē pašvaldība – pašvaldības policija komunicē ar komersantu, ar kuru pašvaldībai noslēgts līgums par klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu, dzīvnieku līķu savākšanu;

► meža cūkas līķa likvidēšanu organizē pašvaldības meža speciālists sadarbībā ar PVD (ir līgums ar pakalpojuma sniedzēju par tā likvidēšanu).

Par notriektiem/kritušiem mājdzīvniekiem uz autoceļiem jāinformē tā īpašnieks, ja nav zināms, informē Pašvaldības policiju.

Kā rīkoties ar notriektiem/kritušiem mājdzīvniekiem uz autoceļiem:

► gadījumos, kad zināms mājdzīvnieka īpašnieks, tos jānovāc īpašniekiem;

► bezsaimnieka dzīvniekus jānovāc pašvaldībai – Pašvaldības policija komunicē ar komersantu, ar kuru pašvaldībai noslēgts līgums par klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu, dzīvnieku līķu savākšanu. Ar Pašvaldības policiju iespējams sazināties zvanot uz diennakts dežūrdaļas tālruni 26160288.

Ja uz ceļa notriektais dzīvnieks var traucēt satiksmes drošībai, to, ja ir iespējams, novāc no ceļa braucamās daļas vai norobežo notikuma vietu, izliek brīdinājuma zīmi, taču tas nav noteikts kā pienākums, sagaida atbildīgo amatpersonu ierašanos uz notikuma vietu.

 

Brauksim uzmanīgi un droši, ievērojot atļauto braukšanas ātrumu!