Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Siguldas novadā jau trešo gadu īsteno valsts aizsardzības mācību

2024-10-22

Sākot ar šo mācību gadu, visās Latvijas skolās ir obligāta valsts aizsardzības mācība. Siguldas novada skolās valsts aizsardzības mācību ieviesa kā pilotprojektu 2021. gadā – Siguldas novada vispārējo izglītības iestāžu skolēni bija pirmie Latvijā, kuri sāka apgūt krīzes situācijām un aizsardzībai noderīgas prasmes. Šobrīd Siguldas novadā valsts aizsardzības mācību īsteno jau trešo gadu. Kopumā 392 Siguldas novada izglītības iestāžu audzēkņi no 10. līdz 12. klasei apgūst valsts aizsardzības mācību.

“Lepojamies ar mūsu novada jauniešiem, kuri ar aizrautību un atbildību apgūst valsts aizsardzības mācību. Divi gadi kopš tās uzsākšanas pierāda, ka šis solis bija vērtīgs – redzam gan viņu izaugsmi, gan iegūto praktisko zināšanu nozīmīgumu. Valsts aizsardzības mācība sniedz jauniešiem vairākas noderīgas prasmes, kas būs būtiskas gan karavīru sagatavošanā, gan ikdienas dzīvē. Papildus fiziskajai sagatavotībai un militārām iemaņām, jaunieši apgūst kritisko domāšanu. Praktiskajās nodarbībās iegūtās iemaņas var tikt pielietotas arī ikdienas dzīvē, pārgājienos vai ceļojumos dabā, nodrošinot labāku spēju orientēties nezināmās vietās. Izdzīvošanas prasmes sagatavo jauniešus būt neatkarīgiem un spējīgiem rīkoties sarežģītās situācijās, sniedzot vērtīgu pieredzi un prasmes, kas būs noderīgas visos dzīves aspektos,” stāsta Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis.

Jaunsardzes centra pārstāvis Aigars Savickis atklāj, ka skolēniem ir interese par valsts aizsardzības mācību, skolēni saprot, kāpēc viņi šo priekšmetu apgūst. Šajās nodarbībās vidusskolēni apgūst iemaņas, kas nepieciešamas karavīram: ir gan šaušanas apmācība, gan laukkauju iemaņas. Dažas no tām var noderēt arī ikdienā, piemēram, orientēšanās, topogrāfija un citas. Vērojot audzēkņus, var just, ka arī ģimenēs tiek runāts par pasaulē notiekošo. Salīdzinot ar citām Latvijas skolām, ar Siguldas novada skolu audzēkņiem ir salīdzinoši vieglāk strādāt, jo viņiem jau ir priekšzināšanas, kas iegūtas iepriekšējos gados. Jāatzīmē, ka papildus skolās apgūstamajam, audzēkņiem vasarā ir iespēja piedalīties 23 dienu nometnē, lai stiprinātu savas zināšanas un praksē mācītos tās pielietot.

“Bērniem šis mācību priekšmets ir interesants, viņi uzzina daudz dažādu interesantu informāciju, kas noderēs nākotnē. Skolēni atklāji, ka viņi apgūtās zināšanas var pielietot, piemēram, orientēšanās sportā. Daudzi jaunieši nāk uz nodarbībām ar vēlmi darboties, jo tas ir kaut kas jauns, kaut kas iepriekš nebijis; arī jaunsargi nāk uz nodarbībām ar prieku, viņi zina valsts aizsardzības mācības saturu un var palīdzēt, izskaidrot lietas pārējiem klasesbiedriem. Lielākā interese skolēniem ir tieši par šaušanas apmācību – sākotnēji ir jānokārto teorijas un praktiskais tests. Daudziem patīk rāciju nodarbība. Vislielākais, bet tai pašā laikā interesantākais izaicinājums ir atrast pieeju, kā bērniem pasniegt, iemācīt konkrētās tēmas, lai būtu viegli, saprotami un tai pašā laikā saistoši,” atklāj Jaunsardzes instruktore Ieva Dzene, kura pasniedz mācības Mālpils vidusskolas audzēkņiem.

Valsts aizsardzības mācības programmā visa gada garumā tiks iekļauti elementi no civilās aizsardzības, kritiskās domāšanas un medijpratības, skolēni aplūkos tēmas par valstiskumu un pilsonisko līdzdalību. Būs kursi par publisko runu un sarunu vešanas prasmēm, tāpat arī jaunieši mācību kursa laikā atsvaidzinās zināšanas par Latvijas vēsturi. Praktiskās mācībās būs iespēja apgūt militāro topogrāfiju un orientēšanos, aplūkot dažādus ieročus, kā arī apgūt izdzīvošanas prasmes un trenēties fiziskās aktivitātēs. Kopumā valsts aizsardzības mācība sastāv no trīs lielajiem blokiem – 1) pilsoniskā aktivitāte, kas sastāda sešas stundas divos mācību gados, 2) noturība krīzes situācijās, kas sastāda divas stundas divos mācību gados, 3) valsts aizsardzības iemaņas, kas ir vislielākais bloks un sastāda 104 stundas divos mācību gados. Kopā tās ir 112 mācību stundas. 

Noteikts, ka nodarbībām jāatvēl astoņas stundas mēnesī. Nepieciešamo ekipējumu nodrošina Jaunsardzes centrs, bet vietu, kur darboties, – skola. Siguldas pilsētas vidusskolā un Siguldas Valsts ģimnāzijā valsts aizsardzības mācības pasniedz divi instruktori, sadalot nodarbības pa četrām stundām divreiz mēnesī. Savukārt Mālpils vidusskolā un Krimuldas vidusskolā valsts aizsardzības mācība notiek vienu reizi mēnesī, un ar skolēniem strādā viens instruktors. Jaunsardzes centra pārstāvis Aigars Savickis to vērtē kā pietiekamu, jo nodarbību laikā katram instruktoram sanāk darboties ar aptuveni 15 skolēniem.