Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Aicina ievērot pareizus atkritumu šķirošanas principus

2021-12-01

Siguldas novada pašvaldība atgādina, ka atkritumu šķirošana ir būtiska sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sastāvdaļa un viens no videi draudzīga dzīvesveida pamatprincipiem. Aicinām pievērst uzmanību pareiziem sadzīves atkritumu šķirošanas principiem, lai tādējādi mazinātu maksu par atkritumu izvešanu un taupītu dabas resursus, kā arī uzturētu Siguldas novada teritoriju tīru un sakoptu, kurā patīkami uzturēties ikvienam.

Lai daļu no sadzīves atkritumiem – kartonu, plastmasu un stiklu – varētu otrreiz pārstrādāt, svarīgi šos atkritumus šķirot pareizi. Siguldas novada atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi atgādina, ka dzeltenais konteiners paredzēts plastmasai, PET pudelēm un metālam, bet zaļais konteiners – stiklam.

Papīra, plastmasas, metāla šķirošana

Dzeltenais konteiners paredzēts papīra, plastmasas un metāla iepakojumiem. Šajā konteinerā drīkst mest:

  • plastmasu – dzērienu plastmasas pudeles, sadzīves ķīmijas, šampūnu un citi cietās plastmasas pudeles, kannas un kārbas, plēves iepakojumu, maisiņus;
  • papīru – papīra un kartona iepakojumu, makulatūru, žurnālus, avīzes, dzērienu kartona iepakojumus, rakstāmpapīru, biroja papīru;
  • metālu – metāla kārbas, bundžiņas un vāciņus, skārdenes.

Būtiski pirms atkritumu izmešanas tos izskalot ar ūdeni, lai tie bez smakām un produktu atliekām nonāktu šķirošanas konteinerā. Savukārt plastmasas pudeles, skārdenes un kastes nepieciešams saplacināt, lai tās aizņemtu mazāk vietas gan mājas, gan publiski pieejamajos atkritumu šķirošanas konteineros.

Dzeltenais konteiners nav paredzēts netīru plastmasas un metāla iepakojumu (ar ēdiena paliekām), putuplasta izstrādājumu, slapja vai netīra papīra un kartona izmešanai. Tāpat tajā nedrīkst mest papīra dvieļus, tualetes papīru un salvetes, sīki sasmalcinātu papīru, vienreizlietojamos traukus, laminētus papīra izstrādājumus, rotaļlietas un citas plastmasas sadzīves preces, kā arī gāzes balonus, matu lakas un dezodorantus, baterijas un akumulatorus.

Stikla šķirošana

Zaļais konteineris paredzēts stikla iepakojumiem. Šajā konteinerā drīkst mest:

  • stikla pudeles;
  • stikla burciņas.

Šķirojot stikla taru, būtiski atcerēties, ka nepieciešamības gadījumā stikla iepakojumi ir jāizskalo. Stikla iepakojums var būt saplēsts, taču saplēstās detaļas nedrīkst atrasties plastmasa vai kādā citā maisiņā. Arī pudeļu un burciņu etiķetes uz tām drīkst atstāt, tomēr labāk izvairīties no iepakojumiem, kas pilnībā aizlīmētas ar plastikāta etiķeti.

Taču tas nav paredzēts netīru stikla iepakojumu (ar pārtikas atliekām), kā arī māla un keramikas pudeļu, stikla un porcelāna trauku, spoguļu, logu un automašīnu stiklu, spuldzīšu, kā arī smaržu flakonu izmešanai.

Tekstila šķirošana

Šķirojot tekstilu, būtiski atcerēties, ka tas ir tīrs apģērbs vai apavi, kā arī mājas tekstils – aizkari, segas, galdauti un citi. Pārstrādei nedrīkst nodot netīru, mitru vai ar sadzīves ķīmiju notraipītu tekstilu, tāpat tas nedrīkst būt saplēsts vai apģērba atgriezums. Tekstila pārstrādē nav derīgas arī mīkstās rotaļlietas.

Vēl lietošanai derīga apģērba un tekstilu otrreizējai izmantošanai un pārstrāde nodošana Siguldas novadā:

  • tirdzniecības centrs “Šokolāde”, Strēlnieku iela 2, Sigulda;
  • šķirošanas laukums “Zemdegas”, Zinātnes iela, Sigulda;
  • veikals “Top”, Rīgas iela 2, Sigulda;
  • “Zaao” EKO laukums “Dūmeņi”, Ragana.

Tāpat nevajadzīgo apģērbu, apavus, ko var lietot atkārtoti, var ziedot labdarībai visdažādākajām kustībām – bērnu namiem, pansionātiem, sociālās aprūpes centriem un citās labdarības organizācijās. To pašu var darīt arī ar saimniecības precēm, mēbelēm un citām lietām. Savukārt segas, spilveni var noderēt dzīvnieku patversmēm.

Būvgružu un lielgabarīta atkritumu šķirošana

Būvgružu konteineri vai “big-bag” maisi paredzēti priekš celtniecības atkritumus, kas rodas būvniecības/rekonstrukcijas rezultātā, izmešanas, tāpat tajos var likt būvmateriālu ražošanas atkritumus un citus būvgružus. Savukārt lielgabarīta atkritumi ir mēbeles, matrači, paklāji, svētku egles. Tāpat kā būvgružu atkritumiem, šķirojot tos, tiem nedrīkst klāt likt riepas, šīferi, eļļas, luminiscentās spuldzes, termometrus, akumulatorus, baterijas un citas ķīmiskas vielas, krāsas un to iepakojumus.

Būvgružu un lielgabarīta atkritumus var nodot:

  • šķirošanas laukums “Zemdegas”, Zinātnes iela, Sigulda;
  • “Zaao” EKO laukums “Dūmeņi”, Ragana.

Elektroiekārtu un bateriju šķirošana

Nodotās elektroiekārtas nedrīkst būt izjauktas, piemēram, ledusskapim jābūt ar kompresoru, televizoram – ar kineskopu. Elektroiekārtas var nodot šķirošanas laukumos. Savukārt baterijas savāc, izmantojot speciālus konteinerus, kas pieejami arī tirdzniecības vietās – veikalos, degvielas uzpildes stacijās un citviet. Toties lielāks bateriju daudzums, kā arī automašīnu akumulatori ir jānogādā šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos. Atgādinām, ka baterijas un akumulatori satur virkni bīstamu vielu, tādēļ svarīgi, lai netiktu izmesti kopā ar sadzīves atkritumiem vai vidē.

Atgādinām, ka iepriekšminētā informācija attiecas arī uz Siguldas novada kapsētām, kurās īpaši jaunpievienotajās teritorijās ir konstatēta problemātika atkritumu apsaimniekošanā. Siguldas novada pašvaldība sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem uzlabos atkritumu šķirošanas jautājumus šajās teritorijās.

Vienlaikus atgādinām, ka bijušā Siguldas novada teritorijā – Siguldā, Allažu, Mores un Siguldas pagastā – un Mālpils pagastā atkritumu apsaimniekošanu veic SIA “Jumis”, bet Inčukalna pagastā – SIA “Clean-R”, Krimuldas un Lēdurgas pagastā – SIA “ZAAO”. Neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar attiecīgo atkritumu apsaimniekotāju.