Ielādējam saturu... Lūdzu uzgaidiet!

×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Stiprinot civilās aizsardzības jomu, aizvadīta Sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas sēde

2024-07-10

Pārrunājot civilās aizsardzības jomas aktualitātes un izvirzot tuvākā un tālākā perspektīvā īstenojamus mērķus, 9. jūlijā Siguldas pagasta Kultūras namā norisinājās Siguldas novada Sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas sēde.

Sēdes laikā Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis un Civilās aizsardzības komisijas loceklis Intars Miglāns iepazīstināja pārējos komisijas locekļus ar Valsts ugunsdzēsību un glābšanas dienesta vadlīnijām potenciālo patvertņu minimālajām tehniskajām prasībām un patvertņu iespējām Siguldas novada teritorijā, tai skaitā arī pašvaldības atbalsta iespējām patvertņu attīstībai. Tāpat pārrunātas iespējamās talkošanas aktivitātes iespējas šā gada rudenī ar mērķi sakopt pagrabus Siguldas novadā.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas Publisko attiecību vadītāja Anete Lūsare pastāstīja par privātā sektora (uzņēmēju) iesaisti un sadarbību ar drošības un aizsardzības industrijām civilās aizsardzības nodrošināšanā. Tas aptver ne tikai savstarpēju sadarbību starp pašvaldībām, bet arī pārrobežu sadarbību. Uzsvērts, ka jāstrādā uz to, lai civilās aizsardzības joma būtu noturīga gan valstiskā līmenī, gan arī pašvaldību līmenī. Pie tautsaimniecības mobilizācijas plāna aktualizācijas un papildināšanas patlaban strādā Ekonomikas ministrija; tas iekļauj informāciju par pirmās nepieciešamības precēm, valsts materiālām rezervēm, stratēģisko izejvielu nodrošināšanu, darbības nepārtrauktības plāniem. Papildus Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija aktīvi iesaistās Saeimas komisijas sēdēs un citās sanāksmēs, kur regulāri tiek pārrunāti jautājumi par civilo aizsardzību, tostarp kiberdrošību. Tāpat svarīga ir civilmilitārā sadarbība un tās veicināšana reģionos – uzņēmumu darbības nepārtrauktība un iesaiste civilās aizsardzības nodrošināšanā, tai skaitā preventīvie pasākumi. Būtiskākie turpmākie soļi civilmilitārās sadarbības attīstīšanā ir – sadarbības veicināšana ar reģiona un nozaru uzņēmējiem un uzņēmēju biedrībām, kā arī privāto investīciju piesaiste kritiskās infrastruktūras un materiālo rezervju nodrošināšanā.

Pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais un Latvijas Republikas zemessardzes pārstāve Solvita Leitlande iepazīstināja ar ārkārtas gadījumu somām – kam tajās obligāti jābūt, cik aptuveni sver viena ārkārtas soma, cik būtiskas ir ūdens rezerves un kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties attiecīgas lietas. Savukārt Latvijas Republikas zemessardzes pārstāvis, Civilās aizsardzības komisijas loceklis Egils Dēvits demonstrēja aizsardzības ķiveres un bruņuvestes.

Sēdei noslēdzoties, Civilās aizsardzības komisijas sekretāre Larisa Rutkeviča pārrunāja jautājumus par pašvaldību sadarbību ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un rīcību kara gadījumā, ieskicējot pašvaldības uzdevumus izņēmuma stāvokļa un kara laikā, pašvaldības kritiskās funkcijas un pasākumus, tai skaitā agrīno brīdināšanu, situācijas monitorēšanu par ārkārtas notikumiem. Sekmēt pašvaldības laicīgu informētību par iespējamiem riskiem var sadarbība ar sabiedrību – sabiedrības informēšana par komunikācijas kanāliem.

Civilā aizsardzība – tā ir pastāvīgas drošības sajūtas veicināšana. Rūpējoties par Siguldas novada iedzīvotāju drošības sajūtu, kā arī veicot preventīvus darbus novada drošības nodrošināšanai un stiprināšanai, 2024. gada sākumā Siguldas novada pašvaldības domes sēdē apstiprināts Siguldas novada sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības plāns; tas regulāri tiek papildināts, atjaunojot aktuālo informāciju. Būtiski uzsvērt, ka pērn sadarbībā ar novada uzņēmējiem un lauksaimniekiem apkopoti noteikti resursi novadā, kas dotu iespēju operatīvi reaģēt krīzes situācijā – dažādu apdraudējumu novēršanā ir svarīgi apzināties pieejamos resursus, piemēram, pārtikas resursus, būvmateriālus, transportu un citus. Aicinājumam atsaucās vairāk nekā 50 uzņēmēji.

Turpinot attīstīt civilās aizsardzības jomu, šā gada rudenī Siguldas novadā plānotas aktivitātes dažādām vecuma un iedzīvotāju grupām par kiberdrošību un rīcību ārkārtas situācijās. Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai pašvaldības oficiālajos informācijas kanālos – tīmekļa vietnē www.sigulda.lv, kā arī FacebookTwitter.